luni, 14 februarie 2011

ROMA - SOLARIUM AUGUSTI - OROLOGIUL LUI AUGUSTUS

Situat în partea de nord a Câmpului lui Marte, la jumătatea distanţei dintre Mausoleul lui Augustus şi Panthonul lui Agrippa, acel monument, inaugurat în anul 10 e.N, era, prin talia sa, unic în antichitate. La numit la vremea a fost numit solarium augusti. Era un gigantic cadran solar, ce ocupa o piaţă vastă cu dimensiuni aproximative de 150 X 70 metri. Era pavată cu marmură, pe ea erau trasate gradaţii astronomice şi inscripţii din bronz aurit. Unele dintre ele au fost regăsite.
Construcţia poate fi legată de noua funcţie primită de Augustus (27 e.A-14 e.N), de Pontifex Maximus, însărcinat cu calendarul, şi care doi ani mai târziu a trebuit să opereze o modificare necesară în calendarul Iulian. Se poate aprecia şi că iniţiativa a avut un scop de propagandă populară.
Acul acestui cadran solar era un obelisc de granit roşu de 21,79 metri înălţime, adus din Egipt, de la Heliopolis, obelisc acoperit de hieroglife care aminteau de faraonul Psammetic al II-lea. Augustus a dedicat orologiul zeului Soarelui, destinându-l să fie centrul unei noi scenografii urbane, una astronomică. A fost primul ataşament faţă de cultul soarelui la Roma.
Obeliscul se află astăzi nu departe, în Piazza Montecitorio. Aici are o înălţime de 33,97 metri, împreună cu soclul modern şi globul din vârf. A fost plasat pe acest loc de papa pius al VI-lea, în 1789.

Pavimentul de marmură în subsolul
edificiu din Campo Marzio

Orologiul indica orele, zilele anului şi semnele zodiacului, datorită unui sistem complicat de linii trasate pe paviment. La început pavimentul de marmură a fost înzestrat cu indicaţii din benzi de bronz aurit, ca apoi să fie restaurat cu litere de bronz, sub domnia lui Hadrianus (117-138 e.N). Vestigii ale pavimentului au fost descoperite în mai multe puncte de la baza, din subsolul, unor clădiri dintre Piazza del Parlamento şi Piazza san Lorenzo in Lucina (în subsolul unui edificiu din Campo Marzio se pot vizita).
Se spune că umbra obeliscului atingea la o anumită oră altarul Ara Pacis, construit în acelaşi complex monumental şi că umbra trecea de portal pentru a atinge altarul central în ziua de 23 septembrie, ziua de naştere a.lui Augustus. Unii autori antici au susţinut, iar alţii au conestat această teză. Prin orologiu şi complexul monumental, care cuprindea Pantheonul, Solariumul, Ara Pacis, Mausoleul său şi aliniamentul cu Via Flaminia, Augustus vroia să amintească de sfârşitul haosului ce domnise până atunci, de reîntoarcerea Păcii, a prosperităţii şi credinţei, fapt ce părea a fi scris în aştri printr-un plan divin. Augustus dorea să se creadă că ordinea cosmică era providenţială pentru Roma. Să demonstreze aprecierea că el era pacem ad natus, adică născut pentru a aduce Pacea lumii romane. Mesajul lega spectaculos Pacea de autoritatea militară şi expansiunea imperială. Obeliscul din ţara Nilului trebuia să amintească şi să comemoreze aducerea Egiptului sub stăpânire romană prin însuşi Augustus.
Obeliscul a fost ilustrat, susţinut de o figură culcată, pe baza coloanei lui Antoninus Pius. El se afla încă pe poziţie în sec.al 8-lea, dar a fost răsturnat şi distrus, apoi acoperit cu sedimente. A fost redescoperit în anul 1512, dar nu scos la suprafaţă. A revăzut soarele în anul 1789.
Via Flaminia era o cale de legătură esenţială a Romei cu nordul peninsulei şi cu provinciile din nord şi răsărit, una chiar simbolică, spre Ariminum (Rimini), cale ce traversa centrul peninsulei şi a fost intens de mult folosită de trupele romane, de barbarii invadatori, precum şi de bizantini după recucerirea lui Justinian, fiind numită chiar calea bizantină.