Raport
german din 4 noiembrie 1940
|
vineri, 18 ianuarie 2013
RAPORT GERMAN PRIVIND ROMÂNIA 1940
MAREȘALUL ION ANTONESCU ȘI TRĂDĂRILE SUFERITE
Pentru România liberă oricând, oricum, cu oricine şi contra oricui. Eugeniu Carada 1860.
Unii oameni se nasc pentru a fi trădători. Trădează din fragedă pruncie, apoi fac din trădare un mod de viaţă, o meserie şi îşi construiesc averi de pe urma trădării. Ba mai mult, capătă şi stele de pe urma trădării. Apoi ajung vicepremieri după ce trădează iarăşi. După fiecare trădare a căpătat câte ceva şi dacă îl întrebi cum şi-a câştigat stelele dă din umerii înstelaţi şi te pune să îl întrebi pe cel care l-a avansat. Nu mai spun cine e persoana, abia am mâncat şi nu vreau să schimb tastatura. Alţii aflaţi exact la capătul celălalt al standardelor, născuţi să se acopere de glorie, să îşi asume riscuri, să îşi rişte viaţa şi să se sacrifice în numele onoarei şi a demnităţii, au avut toată cariera parte numai de trădări ale altora la adresa lor. Dacă îi urmărim cariera şi soarta nu se poate să nu sesizăm că omul care nu a ştiut ce e aia trădare, a pierdut totul din cauza ei. Şi pentru ca nici odihna să nu îi fie liniştită, este trădat şi după moarte.
Oricine a trăit şi a citit cât de cât istoria ştie că România a avut 5 mareşali onorifici şi unul singur activ, inconfundabil, care îşi merită cu prisosinţă acest nume. I se poate spune unicul, pentru că rar se poate găsi atâta onoare, simt al datoriei, corectitudine, patriotism, putere de muncă, loialitate, dragoste faţă de ţară, devotament şi spirit de sacrificiu ca în cazul veşnic trădatului Ion Antonescu.
Când în vara lui 1919 după campania de eliberare a Transilvaniei l-a decorat cu „Crucea Mihai Viteazul". Nu orice Cruce-decoraţie, ci chiar cea pe care o avea pe pieptul său, Regele Ferdinand i-a spus:„Antonescu, nimeni altul nu poate şti mai bine decât regele tău marile servicii pe care le-ai adus ţării în acest război. Ai fost nedreptăţit până acuma nerecunoscându-ţi-se aceste merite în mod public. Pentru a repara această nedreptate, uite, îţi confer ordinul Mihai Viteazu clasa a III-a dându-ţi chiar decoraţia mea!" Când vorbea de nedreptate, Ferdinand se referea la cele şase luni cât Antonescu fusese mazilit de la direcţia Operaţii a Marelui Cartier General, la cererea germanilor pe care îi învinsese în operaţiile din Moldova. Asta fusese prima trădare pe care o suferea Antonescu din partea celor care ar fi trebuit să îi facă statuie cât se afla încă în viaţă. Şi era abia locotenent-colonel.
In 4 Septembrie 1940, Regele Carol al II-lea după ce şefii partidelor istorice Brătianu şi Maniu refuzaseră să conducă ţara speriaţi de situaţia gravă în care ajunsese, îl cheamă pe Antonescu din exilul unde fusese trimis la mănăstirea Bistriţa, din nordul Olteniei, pentru sfidare la adresa Elenei Lupescu şi i-a spus: „Antonescu, îţi dau conducerea ţării pe mână. In nimeni altul nu am încredere decât în tine. Nu poţi refuza deoarece tu eşti un patriot." Interesante cuvinte adresate de Rege celui pe care şi el îl trădase, luându-i comanda Armatei după ce fusese comandant al Şcolii Superioare de Război, actuala Universitate de apărare Naţională. A doua trădare.
Când a luat conducerea ţării Antonescu şi-a fixat nişte obiective pentru scoaterea ţării din criză. Pe măsură ce le îndeplinea îi contactă pe cei doi mari oameni politici care refuzaseră preluarea ţării, oferindu-le conducerea ţării. Aşa s-a întâmplat şi după înfrângerea Rebeliunii Legionare când le-a oferit celor doi puterea. I s-a părut un moment potrivit, considerând că misiunea lui s-a terminat. De fiecare dată a fost refuzat. Apoi deja din 1943, după Bătălia Stalingradului.
Antonescu spunând suitei sale:„Germania a pierdut războiul, trebuie să ne îngrijim să nu îl pierdem pe al nostru" a început să caute soluţii pentru scoaterea ţării din coaliţia cu Germania. Mai târziu deja a făcut paşi în acest sens. Asta însă nu trebuie considerată o trădare din partea sa. Încă din primele discuţii cu Hitler, Mareşalul îi spusese: „Merg alături de forţele Axei deoarece interesele vitale ale neamului românesc mi-o cer şi atâta vreme cât interesele vor coincide, rezervându-mi dreptul ca atunci când nu vor mai coincide, să-mi urmez propriul interes..." Interesul lui a fost Reîntregirea Neamului. A dus tratative cu ruşii cât şi cu Aliaţii pentru scoaterea României din război, dând totodată liber opoziţiei să facă acelaşi lucru, acceptând în înţelepciunea şi patriotismul său ideea că poate opoziţia are mai multe şanse. Când siguranţa îi raportează că în casele lui Brătianu şi Maniu se află staţii de radio, Antonescu spune pune rezoluţia: „Să fie lăsaţi în pace. Politica unei ţări nu trebuie pusă pe o singură mână, deoarece aceasta poate greşi. O altă mână va trebui să fie gata de a prelua şi a aduce la bun sfârşit!" Se mai îndoieşte cineva de nobleţea gândurilor sale şi clarviziunea actului politic, patriotismul şi spiritul de sacrificiu?
Din aceste cuvinte au de învăţat şi actualii conducători aşezaţi la conducerea ţării, cei care vor fiecare să conducă autocrat fără a avea însă nici priceperea, nici bunul simţ, nici gândurile Mareşalului, ba sunt exact opusul lui. Când este interpelat de Hitler cu privire la activităţile diplomaţiei româneşti din 1943 de apropiere de forţele Aliate, Antonescu nici nu se ascunde, nici nu minte, nici nu dă vina pe altcineva, ci răspunde direct:„Cunosc mein Führer activitatea întreprinsă de ministerul meu de externe şi o aprob, deoarece găsesc că nu este inutil ca, în timp ce luptele se desfăşoară pe frontul militar, să fie întinse punţi de înţelegere către adversar în cazul în care situaţia generală ar cere-o." Ei bine, onoarea şi principiile au făcut din el un abonat la trădare. Opoziţia nu a jucat fairplay, l-a sabotat în permanenţă şi în toate discuţiile purtate cu aliaţii l-au prezentat drept omul lui Hitler, marioneta lui, omul de paie, satrapul, omul cu care nu te poţi înţelege, tocmai pentru a-i micşora sau anula şansele de a ajunge la înţelegere cu aliaţii, oferindu-l pe el drept trofeu. Au pus mai sus propriile interesele, invidia şi orgoliul personal decât adevărul şi interesul naţional.A treia trădare.
In încercările sale de a scoate ţara din coaliţia cu Germania, Antonescu a încercat toate uşile. Fidel educaţiei sale dar şi convingerilor progresiste, a încercat iniţial cu Apusul fără a neglija însă realitatea puterii şi intereselor ruseşti mult mai aproape de România. A informat pe toţi şi a cerut acordul unui armistiţiu separat cu Rusia pentru a putea apoi lupta împotriva nemţilor şi a înainta spre apus cot la cot. Dintre toţi cei cu care a dus tratative, cel mai înverşunat acestui plan a fost Roosvelt care nu voia ca ruşii să ajungă înaintea lor la Berlin din motive atât de orgoliu cât şi de a pune mâna pe secretele, armele, tehnologia şi oamenii de ştiinţă germani. Aşa că au tergiversat cât au putut aceste discuţii, nu au dat undă verde încheierii unui armistiţiu cu ruşii care ar fi scurtat războiul cu mai mult de un an şi ar fi dus şi la evitarea pierderilor a sute de mii de victime că să nu mai spun de evitarea distrugeriiHiroshimei. Numai că S.U.A. avea alte interese, puţin diferite de ale lui Antonescu, aşa că au împiedicat cât au putut înţelegerea dintre Antonescu şi ruşi, iar Antonescu fidel convingerilor sale, fairplay-ului şi încrederii în valorile occidentale, nu a forţat nota.A patra trădare.
Mareşalul Ion Antonescu şi regele trădător Mihai I pe front
De fapt până şi ruşii, adversarii cei mai mari ai lui Antonescu, îi recunoşteau valoarea. Când în 1943 s-au declanşat negocierile de la Stockholm dintre mareşal şi ruşi, opoziţia încerca şi ea să ajungă la o înţelegere. Ruşii le-au răspuns:„Moscova preferă să trateze încheierea armistiţiului cu guvernul Mareşalului Antonescu, singura forţă politică care poate garanta bună desfăşurare a tratativelor" Şi asta o spuneau ruşii în condiţiile în care cererile lui Antonescu erau mult mai pretenţioase şi mai dezavantajoase pentru Ruşi, dar pe ei nu îi interesa ce promiteau sau cereau unii sau alţii ci cât de credibili erau. De aceea au preferat un duşman corect, unui prieten mincinos. De fapt Ruşii l-ar fi preferat pe Antonescu chiar şi înaintea prietenilor comunişti ai lui Bodnăraş.
Când Pătrăşcanu s-a dus să semneze armistiţiul pe 12 Septembrie 1944, întrebând de ce condiţiile impuse lor erau mai grele decât cele convenite iniţial cu AntonescuMolotov răspunde direct: „Antonescu reprezenta România, voi nu reprezentaţi pe nimeni". Acest răspuns l-au primit fraţii comunişti trimişi de Regele Mihai. Orice alt comentariu este de prisos. Numai că din nou Antonescu a fost trădat pentru a nu putea fi el cel care să semneze armistiţiul. Dacă în politicieni nu avea încredere prea mare, dar îi acceptă ca pe o prezenţi necesară şi firească, Mareşalului avea încredere aproape oarbă în militari. Nu putea concepe că un militar să trădeze sau să îl trădeze pe el, cel care nu cunoştea trădarea decât când o simţea pe propria piele, dar nici atunci nu voia să o vadă. De fapt încrederea oarbă pe care o avea în armată şi corpul de cadre, a exprimat-o clar într-o discuţie avută cu Guderian după atentatul din vara lui 1944 împotriva lui Hitler:„La noi în armată ar fi de neconceput o asemenea acţiune infamă. Eu pot dormi liniştit cu capul pe genunchii generalilor mei". Iluzie deşartă. O parte din generalii lui i-au pierdut capul aşa cum şi al lui Mihai Viteazu căzuse tot pe genunchii unor generali.
- Bine, dar în capul lor cine este - a întrebat Antonescu
- Domnul general Sănătescu - i s-a răspuns.
- Dacă este el, în capul lor, nu poate fi nimic serios. In orice caz, urmăriţi şi ţineţi-mă la curent. Serviciile secrete au urmărit, dar nu au mai raportat. Intraseră şi ele în joc.A cincea trădare.
Frontul din Moldova era un front bine apărat şi Ruşilor le-ar fi trebuit încă mult timp pentru a-l trece. Antonescu, care luptase şi în primul război pe frontal moldovean apărând aceleaşi obiective şi puncte strategice, era conştient de puterea liniei de apărare. Ştia că ruşii nu pot trece pe acolo atâta vreme cât armata va lupta, deci nu îşi făcea probleme că ar intra ruşii în ţară şi l-ar lua prin surprindere. Ceea ce nu ştia el era că se vor găsi trădători în cadrul armatei care vor face alte jocuri şi vor ceda frontul.
Nu s-a prea vorbit pe nicăieri despre marea trădare de la Iaşi, din 20 august 1944, a comandantului Armatei a 4-a, general de Corp Armată Mihai Racoviţa, săvârşită în strânsa legătură cu Regele şi cu Partidul Comunist. Când actualul preşedinte a vorbit despre trădarea lui Mihai, la asta s-a referit, numai că nu a explicat în ce constă trădarea. Responsabili de acest act sunt răspunzători: Casa Regală, generalul Sănătescu, generalul Aldea, comuniştii lui Bodnăraş şi Pătrăşcanu şi cei menţionaţi mai sus. Ei au cedat frontul şi au dat posibilitatea armatelor ruseşti să intre în Moldova şi apoi în ţară. Asta în condiţiile în care pe de o parte discuţiile lui Antonescu pentru încheierea unui armistiţiu cu ruşii erau nu numai avansate ci aproape de finalizare, pentru că în numai trei zile a sosit acordul ruşilor, pe de altă parte, trupele ruseşti au intrat în ţară ca inamici, nu că aliaţi cum ar fi intrat dacă se semna armistiţiul şi astfel s-ar fi evitat prizonieratul a sute de mii de ostaşi români. A şasea trădare.
După cum se ştie, la 23 August 1944 Antonescu a fost chemat la Palat de rege.
Ceea ce nu se ştie este că el aştepta să meargă la palat dar nu înainte de a primi răspunsul de laStockholm unde se negocia armistiţiul cu ruşii. Ceea ce iarăşi nu se ştie este că răspunsul venise, era favorabil, numai că nu îi mai fusese înmânat lui, ci regelui iar acesta nu i l-a arătat şi nici nu a pomenit de el în întâlnirea pe care au avut-o, deşi practic rezolva problema ieşirii din război în condiţii mult mai avantajoase pentru România. Numai că regele nu voia că meritul să îi revină lui Antonescu, voia să fie el cel care „a salvat ţara". S-a văzut cum a salvat-o. De fapt intenţiile şi gândurile sale au fost clar exprimate de însuşi Mihai, într-o discuţie cu G Brătianu:„Dacă îl lăsăm pe Antonescu să facă singur armistiţiul, ne va ţine sub papuc!" A şaptea trădare. Şi la această trădare s-a referitBăsescu. Nu îl simpatizez dar dacă are dreptate, are dreptate!
Dar Mareşalul nu a fost trădat numai în ţară ci şi în afară, de proprii săi miniştri. Trimis laStockholm pentru negocierile cu ruşii, Gheorghe Duca se lăuda la bătrâneţe cu misiunea pe care i-a dat-o regele de a sabota negocierile lui Antonescu.A opta trădare.
Chemat la palat, Mareşalul este convins că acolo va discuta ieşirea din războiul împotriva Antantei şi era bucuros şi convins că vor ajunge la aceeaşi concluzie pentru că normal ar fi trebuit să aibă aceleaşi interese. Pe când se urca în maşina ce urma să îl ducă la palat, colonelul Davidescu vine la el şi ăi spune suficient de tare, să audă şi alţii de lângă ei:„Domnule Mareşal, nu găsiţi că garda care vă însoţeşte (doi ofiţeri de jandarmi şi 6 subofiţeri în două turisme -n.a.) este insuficientă? Vă rog să ordonaţi să trimit întăriri." - „Nu e nevoie,Davidescule - răspunde Mareşalul plin de încredere -e de ajuns şi aşa, doar merg la Rege." Asta arată atât credinţa lui că Regele urmăreşte binele ţării şi deci nu are de ce se teme atâta vreme cât sunt de aceeaşi parte a baricadei, cât şi respectul pentru Casa Regală pe care nu o vedea capabilă de trădare ca instituţie. Din păcate s-a înşelat. A noua trădare.
Despre momentul arestării sale se mai ştie câte ceva. Fie din manualele de istorie fabricate de comuniştii care se lăudau că au scăpat ţara de dictatura lui Antonescu, fie din filmul recent decedatului SergiuNicolaescu. Ceea ce nu se ştie este că totuşi i se promisese că nu va fi predat ruşilor dar a fost trimis la „reciclare" un an şi jumătate.A 10-a trădare.
Pentru cei care îl învinuiesc că a pus ţara la cheremul lui Hitler, amintesc două lucruri: primul este declaraţia făcută de Antonescu chiar înainte de a prelua funcţia de şef al statului, când era în discuţie doar ideea colaborării cu nemţii: „Generalul Antonescu nu poate semna nici o politică în alb privind bogăţiile ţării. Totul se va fixa pe baza unui schimb reciproc de valori egale". Al doilea lucru este chiar dovada faptului că s-a ţinut de cuvânt: Germania are o datorie istorică faţă de România, datorie neonorată exact de pe acea vreme ca urmare a contractelor semnate de Antonescu cu Hitler. Ei bine, paradoxul este că Antonescu a putut semna aceste hârtii de pe picior de egalitate cu Dictatorul Lumii, dar actualul guvern sau preşedinte nu poate nici măcar să pună în discuţie recuperarea datoriei, cu un cancelar care se declară prieten şi democrat. Cine este trădătorul în acest caz? Cine este dictatorul?
La întoarcerea în ţară (1946) este „judecat“ condamnat la moarte şi executat. Ruşii nu au făcut-o deşi le provocase pierderi imense. Au făcut-o conaţionalii săi.A 11-a trădare.
Ai spune că odată cu moartea sa s-a închis ciclul trădărilor, dar nu e aşa. Neamul românesc continuă seria trădărilor. După moartea sa, o perioadă era interzis să pronunţi chiar şi numele său. Apoi încetîncet se mai fac concesii, se mai dă liber la documente, profesorii prin liceele şi şcolile militare fie întrebaţi de elevi fie din conştiinţă şi respect faţă de el şi de istorie mai aţâţă jarul încă nestins al conştiinţei de neam. Ceea ce nu au făcut însă comuniştii oricât de barbari au fost, au făcut cei care au venit după ei. Comuniştii l-au scos din cărţile de istorie, dar nu şi din conştiinţa neamului. I-au ascuns poza, dar nu au murdărit-o, l-au demitizat dar nu l-ausatanizat. Ceea ce au făcut însă cei care au venit după ei la îndemnul „prietenilor“ cu bani depăşeşte toate trădările de până acuma. Pentru că anti-românii cu mască deHallowen şi sticle de Coca Cola la îndemnul unorŞtruli au considerat că românii nu trebuie să aibă eroi, noţiunea onoarei şi demnităţii trebuie să dispară din conştiinţa lor. Antonescu a fost declarat criminal de război şi condamnat pentru crime împotriva umanităţii. Iar prin ordonanţa de urgenţă nr 31 din 2002, se interzice expunerea tablourilor sau statuilor lui Antonescu, în numele„interzicerii promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii," A 12-a trădare.
Curios este că în vreme ce Antonescu este învinuit de moartea câtorva mii de evrei, în America, la mare fast şi cu mari onoruri este păstrat eroul naţional al Americii, marele generalCuster, cel care a exterminat sute de mii de indieni ducând la dispariţia, decimarea, exterminarea a numeroase triburi de indieni, mulţi cu o cultură şi morală mult superioară chiar Americii de azi. Cine nu cunoaşte să citească „Călătorie în Virginia" a lui YvesBerger să se convingă. Cum este posibil ca un criminal, un exterminator crud şi sadic să fie declarat erou al unui stat care ne obligă pe noi să ne acoperim de noroi eroii şi să ne slăvim trădătorii care au dezertat şi trădat în favoarea lor? Ce va scrie istoria acestui neam - dacă vom mai rămâne în istoria omenirii ca neam -, despre noi? Noi nu avem dreptul să ne cinstim eroii? La Universitatea Naţională de Apărare, pe holul comandanţilor sunt tablouri cu toţi comandanţii Academiei de-a lungul vremurilor. Al Mareşalului Antonescu, a fost scos de pe perete, dar durerea este că a fost scos în urma unei vizite de peste ocean. Iată ce ordin a dat „criminalul Antonescu“ soldaţilor săi după trecerea Prutului:„Vreau ordine! Să se înţeleagă că noi suntem o armată civilizată care aduce cu ea ordinea şi siguranţa şi nu suntem hoarde barbare ce distrug şi pradă totul în calea lor. Vreau ordine şi iar ordine. Să fie împuşcat militarul care va fi prins furând sau comiţând crime în spatele frontului.“ Faţă de el, „eroul“ Custer a rămas faimos prin aplicarea principiului „un Indian bun este un Indian mort!“ Astea sunt valorile care ni se bagă pe gât în numele democraţiei. Ca să nu mai amintesc că nu Antonescu a aruncat bombele atomice laHiroshima şi Nagasaki.
Că ai noştri cârmuitori se dau după cum bate vântul şi fac legi dictate de alţii, nu e de mirare, ei îşi apără scaunele, averile, încearcă să scape de puşcărie, vând tot, trădează pentru că marile democraţii ale lumii urăsc trădarea, dar sprijină trădătorii altora. Trădarea supremă, trădarea cea mare faţă de Mareşal, faţă de ţară, o comitem noi, cei care ne facem că nu vedem, care ştim dar nu spunem nimic de frică, din comoditate, scârbă, servilism, laşitate, parvenitism. Noi cei care acceptăm toate aceste trădări şi le ascundem undeva în colţurile conştiinţei noastre numai pentru a nu ne strica „liniştea sufletească" sau a casei, a ne păstra serviciul, salariile, pensiile, sporurile, privilegiile. t.Marea trădare o comitem noi toţi cei care ne considerăm români, dar nu suntem în stare nu numai să apărăm ceea ce ne-au lăsat înaintaşii, dar nici măcar să respectăm şi să cinstim memoria lor, pentru că „aşa se spune". Noi nu avem cap, nu avem judecată proprie, nu avem conştiinţă, nu avem morală, nu avem principii, le primim pe ale altora, fie de împrumut, fie impuse, e mai lejer, nu ne obosim şi avem şi pe cine arunca vina dacă lucrurile merg prost. A 13-a trădare, cea mai dureroasă.
Ştiind parcă ce va urma, într-o altă premoniţie, Mareşalul spunea: „Ţie, popor ingrat, nu-ţi va rămâne nici cenuşa mea!“
|
RUSIA ȘI CADRUL INTERNAȚIONAL ÎN PREAJMA RĂZBOIULUI 1877-1878
Rusia,
în urma războiului pe care l-a purtat cu Turcia între anii 1877-1878, a înşelat
aşteptările popoarelor balcanice care i-au încredinţat soarta şi au luptat de
partea ei. Dându-le pe mîna Apusului şi chiar luându-le teritoriile (cazul
României), ea, ulterior, se va indigna de „ neagra nerecunoştinţă” a acestora.
O analiză obiectivă a evenimentelor care s-au petrecut în urmă cu o sută
treizeci și cinci de ani dovedeşte cu lux de amănunte că nu Rusia a fost trădată, prin nerecunoștiință, ci
dimpotrivă – ea a fost trădătoarea.
Unul
dintre părinţii geopoliticii Rudolph Kellen menţiona că statele se aseamănă
oamenilor nu numai din punctul de vedere al etapelor vieţii (geneză, creştere,
maturitate, senilitate, agonie şi moarte), ci şi al conduitei lor. Unele dintre
ele (mai ales atunci cînd este vorba de marile imperii) nu vor să înţeleagă că
şi lor li se poate răspunde cu aceeaşi monedă (vezi bancul de mai sus). Cam o
astfel de situaţie s-a creat la sfîrşitul secolului XIX între Rusia şi Statul
Român proaspăt unificat.
Unul
dintre argumentele înaintate de către adepţii teoriei „trădării - ca trăsătură
specifică a caracterului naţional al românilor” este aderarea Regatului Român
la Tripla Alianţă în anul 1883. Aceasta numai la cinci ani după ce „ingrata”
Românie a căpătat independenţa de stat din mîinile ruşilor! Mai mult decît
atît: „graţie” Sankt-Petersburgului, România a căpătat ieşire la Marea Neagră
şi (culmea!) gurile Dunării. In legătură cu această „trădare” este invocată
celebra frază a contelui Andrassy (ministrul de externe al Imperiului
Habsburgic) rostită cu ocazia poziţiei ţării sale în timpul războiului Crimeei:
„Lumea încă se va cutremura de nerecunoştinţa noastră!” [1].
Istoricii
şi politicienii ruşi sufereau, după război, de un fel de amnezie cu un caracter
absolut selectiv şi care se manifestă numai atunci cînd este convenabil
„pacientului”. Din cele de mai jos se va demonstra că nu România, ci tocmai Rusia
şi-a încălcat obligaţiile de aliat şi anume ea a răspuns cu cea mai neagră
ingratitudine la ajutorul acordat de români în timpul războiului ruso-turc din
anii 1877-1878.
CADRUL INTERNAŢIONAL
In
anul 1856 Rusia a suferit o înfrîngere umilitoare în confruntarea militară cu
cvadrupla alianţă anglo-franco-turco-sardiniană. Ea a intrat în istorie cu
denumirea de Războiul Crimeei (după locul teatrului principal al operaţiunilor
militare). Singura victorie rusească repurtată în trei ani de război a fost cea
navală de la Sinop împotriva flotei otomane. Celelalte bătălii (Balaklava,
Alma, Inkerman, Malahov ş. a.) au fost pierdute într-un mod zdrobitor. Şi-au
spus cuvîntul înapoierea economică, lipsa unei infrastructuri moderne, corupţia
elitei politice şi incompetenţa corpului superior de comandă al armatei
ruseşti. Războiul Crimeei a fost un adevărat prim război mondial,
deoarece a antrenat într-un mod sau altul principalele puteri de pe glob.
Imperiul
Habsburgic a participat (deşi pasiv) la coaliţia antirusească, deoarece prin
poziţia sa ostilă a distras de pe teatrul principal al operaţiunilor militare
importante efective militare ale Rusiei. Comandamentul rusesc a fost nevoit să
le amplaseze la graniţa comună pentru a preîntîmpina o posibilă intervenţie
austriacă. In urma ultimatumului venit din partea Vienei în anul 1853, armatele
ruseşti au fost nevoite să evacueze Principatele Dunărene (imediat ocupate de
către austrieci). Al doilea ultimatum înaintat de către austrieci în anul 1856
a forţat Rusia să capituleze în faţa adversarilor săi.
SUA
încă nu ieşise pe arena mondială în calitate de actor al relaţiilor internaţionale
(lucru care va avea loc abia la sfîrşitul secolului XIX). Washingtonul încă nu
„valorificase” pe deplin fieful latino-american pe care şi l-a atribuit cu de
la sine putere conform „Doctrinei Monroe”. Aceasta proclama-se lozinca:
„America – pentru americani!” (citeşte: „America – pentru yankei!”). Cu atît
mai mult, cu cît în statele sudice se manifestau tot mai intens tendinţe
secesioniste care au răbufnit într-un sîngeros război civil (anii 1861-1865).
Unica
mare putere europeană care a păstrat faţă de Rusia o neutralitate mai mult sau
mai puţin binevoitoare a fost Prusia. Ea era condusă de către unul dintre cei
mai geniali oameni politici ai tuturor timpurilor şi popoarelor (după părerea
mea): Otto von Bismarck. Cancelarul prusac, asemeni unui şahist de geniu,
gîndea cu mai multe mişcări înainte. Păstrînd neutralitatea ţării sale în
conflictul european, el şi-a asigurat sprijinul Rusiei în lupta pentru
unificarea Germaniei. După ce şi-a atins scopul, Bismarck a schimbat radical
vectorul politicii externe al celui de-al Doilea Reich [2] (prin poziţia
sa de „samsar cinstit” al Congresului de la Berlin din anul 1878 care a
determinat înfrîngerea diplomatică a Rusiei). Ponderea celorlalte ţări de pe
glob în relaţiile internaţionale era prea mică pentru a fi analizată în parte.
Congresul
de la Paris din anul 1856 a marcat sfîrşitul creşterii Imperiului Rus şi
începutul implacabilului său declin (încheiat prin dispariţia lui (în forma sa
veche) odată cu puciurile masonice şi sionist-bolşevice din februarie şi
octombrie 1917). Condiţiile păcii impuse Rusiei de către aliaţi în anul 1856 au
purtat un caracter mai mult de umilire, căci pierderile teritoriale suportate
de ea au fost minimale. Trei judeţe sud-basarabene (Bolgrad, Izmail şi Chilia)
au fost retrocedate Moldovei. Gurile Dunării şi insula Şerpilor urmau şi ele să
treacă la Moldova. În anul 1857, însă, aceste teritorii au trecut din nou sub
suveranitatea Imperiului Otoman [3], deoarece moldovenii nu s-au prea
grăbit să preia controlul asupra lor.
Rusiei
i-a fost interzis să întreţină flotă militară pe Marea Neagră, iar
fortificaţiile ei de pe litoralul pontic urmau să fie distruse. Paradoxul
situaţiei este că aceste condiţii se refereau şi la unul dintre învingători:
Imperiul Otoman. Marile puteri europene îşi rezervau dreptul de a interveni în
forţă pentru a păstra „status-quo”-ul stabilit în regiune după terminarea
războiului Crimeei. Din acest moment, „omul bolnav al Europei” [4] a trecut
sub îngrijirea „infirmierilor” occidentali.
Calea
Rusiei spre ţinta sa seculară (Constantinopol) a fost stăvilită pentru un timp
îndelungat. Ea a fost coborîtă la rangul unei puteri europene de mărime
mijlocie. Au fost necesari mai mult de douăzeci de ani pentru ca
Sankt-Petersburgul să redevină una dintre principalele viori în „concertul
european”. Dar, niciodată Imperiul Rus (pînă la ipostaza sa sovietică) nu va
mai putea pretinde la rolul de hegemon al Europei continentale.
Tratatul
de la Paris a fost oarecum benefic pentru români, deoarece prevederile care se
refereau la Moldova şi Muntenia le-au oferit (fără voia autorilor) românilor
nesperata, dar mult-visata şansă de a se uni într-un singur stat. Asupra
Principatelor a fost instituită o tutelă colectivă compusă din şapte puteri
europene: Turcia, Anglia, Franţa, Sardinia, Prusia, Austria şi Rusia. Ţările
Româneşti au căpătat dreptul de a se numi „Principatele Unite”, deşi o unire
reală era interzisă, permiţîndu-se doar formarea unor comisii, comitete şi
servicii comune de o importanţă minoră.
Condiţiile
Tratatului de la Paris stipulau posibilitatea unei intervenţii armate în Ţările
Româneşti numai cu condiţia existenţei unui consens între puterile-garant, ceea
ce apriori era imposibil, avînd în vedere componenţa „comitetului de tutelă” [5].
O altă „omisiune” din partea tutelarilor a fost faptul că, deşi unirea nu era
permisă, nu se stipula că una şi aceeaşi persoană nu ar putea să ocupe tronul
în ambele principate (care, formal, ar rămîne subiecte independente ale
dreptului internaţional). Or, cu alte cuvinte, se întrevedea posibilitatea unei
uniri preliminare (deocamdată) sub formă de uniune personală [6].
Înfrîngerea
Rusiei a marcat sfîrşitul protectoratului rusesc asupra Principatelor Dunărene
şi abrogarea „Regulamentului Organic”. Învingătorii au impus românilor un nou
act constituţional prin documentul adoptat la Convenţia de la Paris din anul
1858 care stipula alegerea domnitorilor de către adunările reprezentative în
ambele ţări româneşti. Nu exista nici un impediment de ordin constituţional
care le-ar fi interzis deputaţilor să aleagă una şi aceeaşi persoană în
calitate de domnitor în ambele ţări.
După
cum ştim, actul Unirii s-a produs în anul 1859 prin alegerea lui A. I. Cuza în
calitate de domnitor de către Divanurile ad-hoc din Moldova şi Ţara Românească.
Dacă ţinem cont de faptul că ambele principate pe lîngă un domnitor comun mai
aveau şi aceeaşi limbă, religie, cultură şi tradiţii, atunci este clar că
unirea definitivă era, practic, inevitabilă (ceea ce s-a şi produs la numai
trei ani după prima - în 1862) [7].
Astfel,
folosind cu iscusinţă tactica punerii puterilor-garant în faţa unui mimat fapt
împlinit („fait-accomplis”) – fiecare „fapt împlinit” era minuţios coordonat de
fraţii masoni din Principate cu fraţii masoni din Franţa care erau, de fapăt,
conducătorii reali ai noului principat unit, - A. I. Cuza şi tînăra diplomaţie
românească au reuşit să producă apariţia pe harta bătrînului continent a unui
nou stat naţional unit şi centralizat. Începînd cu anul 1862, el va purta
denumirea sa actuală: România (folosindu-se ca rădăcină stravechiul cuvînt
moştenit din perioada Daciei romane – „român” ca autodenumire a tuturor
ortodocşilor de limbă maternă românească – definiţia aparţine mitropolitului
Varlaam din sec. XVII). La ordinea de zi mai rămînea încă o problemă: cea a
independenţei de stat.
[1] În anul
1849 trupele ruseşti de sub comanda general-feldmareşalului Paskevici au salvat
Imperiul Austriac de la o dezintegrare totală în urma revoluţiei „paşoptiste”.
Ţarul Rusiei Nicolai I şi-a salvat „fratele încoronat” într-un mod absolut
altruist fără ca să-i ceară acestuia nici un fel de concesii teritoriale sau de
alt ordin. În timpul războiului Crimeei – 1853-1856 (doar peste 4 ani!),
austriecii au adoptat o poziţie antirusească, cerîndu-le în mod ultimativ
binefăcătorilor să evacueze Principatelor Dunărene, iar mai apoi, să înceteze
împotrivirea în faţa coaliţiei cvadruple anglo-franco-turco-sardiniene.
[2] Conform
terminologiei istorice germane, Primul Reich a fost cel medieval fondat de
către Otton cel Mare în secolul X; Cel de-al Doilea – a fost cel înfiinţat
datorită geniului lui Bismarck (anii 1871-1918), iar al Treilea (aşa zisul
“Reich Milenar”) a fost creat de către Hitler şi a durat doar 22 de ani.
[3] Delta
Dunării şi insula Şerpilor fuseseră anexate de Rusia conform prevederilor Păcii
de la Adrianopol din anul 1829.
[4] Această
calificare se referea la Imperiul Otoman aflat, de la sfîrşitul secolului XVII,
într-o stare de criză permanentă.
[5] Franţa,
Anglia, Turcia şi Sardinia au luptat împotriva Rusiei; Austria a fost o parte
beligerantă pasivă, iar Prusia a păstrat o neutralitate binevoitoare faţă de
Rusia. Franţa era dispusă să accepte unirea Principatelor, pe cînd Austria,
care anexase anterior mai mult de o jumătate din pămînturile ancestrale
româneşti, era categoric împotrivă. Enumerarea contradicţiilor care făceau ca
comitetul de tutelă să fie absolut nefuncţional poate fi continuată la
nesfîrşit.
[6] Drept
exemplu ne poate servi unirea dintre Suedia şi Norvegia între anii 1815-1905,
cînd regele Suediei era în acelaşi timp şi rege al Norvegiei.
[7] În anul
1859 a avut loc „Mica Unire”, deoarece într-un singur stat s-au unit doar o
jumătate dintre pământurile româneşti. O mai numim şi preliminară, pentru că ea
a purtat caracterul unei uniuni personale. În anul 1862, folosindu-se de
conjunctura internaţională favorabilă, A. I. Cuza procedează la unirea definitivă
prin formarea unor structuri statale unice.