miercuri, 15 iunie 2016

CONWY - Castele britanice




Castelul Conwy este o fortificație medievală în Conwy, pe coasta de nord a Țării Galilor A fost construit de regale Edward I-ul, pe timpul celei de a doua expediții pentru cucerirea Țării Galilor, între 1283 și 1289.
Conwy Castle.jpg
Inainte ca englezii să constriască orașul Conwy, locul era ocupat de o mănăstire cisterciană favorizată de prinții galezi mănăstirea Aberconwy. Amplasamentul a constituit, deasemenea, un punct important de trecere peste râul Conwy, între zona de coastă și interiorul părții de nord a Țării Galilor, punct apărat de mult timp de castelul Deganwy. Regii Angliei și prinții Țării Galilor au rivalizat pentru controlul regiunii din anii 1070, dar conflictul s-a revitalizat în sec.al 13-lea.
Castelul a făcut parte dintr-un proiect mai larg care viza a crearea orașului fortificat Conwy. Lucrările de apărare combinate au costat în jur de 15.000 £, o sumă uriașă pentru perioada respectivă. Lucrările s-au aflat în grija lui Sir John Bonvillars și supervizate maestrul constructor James de Saint- Georges.Eduard I-ul a reamplasat mănăstirea la opt mile depărtare de valea Conwy, unde s-a ridicat mănăstirea Maenan. Castelul Deganwy, în ruină, a fost abandonat și nu a mai fost reconstruit niciodată.


Câțiva ani mai târziu, castelul a constituit o reședință principală a unor personalități, printre care a adăpostit și pe fiul lui Eduard I-ul, viitorul Eduard al II-lea, în 1301, cănd acela a vizitat regiunea pentru a primi omagiul de vasalitate din partea conducătorilor galezi.
Castelul a rezistat asediului galezului Madog ap Llywelyn în iarna lui 1294-1295, a servit ca refugiu temporar pentru regale Richard al II-lea în 1399 și a fost ocupat timp de mai multe luni, în 1401, de forțele loiale lui Owain Glyndwr, conducător al Țării Galilor care a condus o revoltă aspră împotriva Angliei asupritoare.
La începutul sec.al 14-lea, castelul n-a fost bine întreținut. Problemele au persistat până a fost preluat de alt Eduard, supranumit Prințul Negru, în 1343. Reparațiile effectuate au vizat construcția de noi arcuri de piatră în marea sală și consolidări în alte părți ale castelului. După moartea prințului, Conwy a fost din nou neglijat.
Pe parcursul următoarelor două secole, castelul a jucat un rol important în mai multe războaie interne.


Planul castelului
La izbucnirea războiului civil englez, din 1642, castelul a fost menținut de către forțele loiale regelui Carol I-ul. Aceasta până în 1646, când s-a predat armatei parlamentare. Ulterior, castelul a fost parțial distrus de către Parlament pentru a împiedica utilizarea lui în orice revoltă a forțelor regaliste. In cele din urmă a fost complet ,distrus, în 1665, când tot materialul de fier rămase și plumb a fost recuperat și vândut.

Castelul Conwy, în ruină, a devenit o destinație atractivă pentru pictori la sfârșitul secolelor 18 și 19. Interesul și numărul vizitatorilor a crescut, fapt ce a determinat lucrări de restaurare în a doua jumătate a sec.al 19-lea. In prezent castelul ruinat este gestionat de Cadw (instituție cu rol de protejare a monumentelor istorice) ca atracție turistică.
UNESCO consideră Castelul Conwy ca fiind unul dintre "cele mai bune exemple de arhitectură militară din secolele al 13-lea și al 14 - lea în Europa", clasificat ca sit al patrimoniului mondial. Castelul dreptunghiular este construit din piatră și ocupă o creastă de coastă, fiind un punct de trecere importantă peste râul Conwy . Impărțit în interior și exterior cu spații robuste cu diverse destinații. castelul este apărat de opt turnuri mari și două fortificatii. La poarta principală era dotat co Barbacană, un pod ridicător, o poartă glisantă, sus-jos, cu zăbrele și un drum de acces abrupt, din piatră, spre oraș.


Mai avea și o poartă care duce în coborâre spre o ușă din spate, spre râu, poartă ce permitea castelului să fie realimentat de la mare. Castelul păstrează și cele mai timpurii deschideri de vărsare a lichidelor fierbinți peste atacatori, din Marea Britanie. Istoricul Jeremy Ashbee a descris că la acest castel se află "suita cea mai bine conservată de camere regale private medievale din Anglia și Țara Galilor". In comparație cu alte castele Eduardiane din Nordul Țării Galilor, arhitectura de la Conwy are legături strânse cu cea găsită în regatul de Savoia , în aceeași perioadă, o influență, probabil, derivată din originile din Savoia ale arhitectului principal, James Saint George .