In partea sudică a fostului Hipodrom antic din Istanbul pe aliniamentul central al Spinei se ridică cu orgoliu Coloana zidită a împăratului Constantin al VII-lea Porphirogenetul (913-959). Monumentul seamănă până la identificare cu un obelisc egiptean, numai că nu are un corp monolithic, fiind edificat prin zidirea unor blocuri modeste de piatră albicioasă, înnegrită pe alocuri, pe la rosturi, de scurgerea apelor intemperiilor de peste un mileniu.
Unele mărturii afirmă că pe acelaşi loc a existat o astfel de coloană încă din sec. al 4-lea e.N, coloană pe care împăratul din sec. al 10-lea a reamenajat-o, a înălţat-o şi a ornamentat-o. Constantin al VII-lea Porphirogenetul s-a ocupat de această operă în anul 940, când a acoperit-o integral cu plăci de bronz aurit, plăci pe care erau săpate reliefuri ce reprezentau fermieri şi pescari. Plăcile au fost smulse de nobilii cruciaţi apuseni, în 1204, şi apoi topite pentru turnarea de monede. In afara reliefurilor, plăcile purtau şi inscripţii în limba greacă.
Coloana zidită este un monument avântat, cu om înălţime de 32 de metri şi cu vârf piramidal, asemănător celor egiptene. Pe cele patru feţe ale sale, blocurile din zidărie prezintă rupturi neregulate, mărturie a brutalităţii sălbatice şi inconştiente cu care s-au smuls plăcile de bronz. Nu este exclus ca nobilii cruciaţi să fi trăit cu speranţa ca din acele plăci să recupereze şi aur. Astăzi coloana zidită stă mărturie a măreţiei bizantine şi nimicniciei creştinilor apuseni, încă barbari în sec. al 13-lea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu