marți, 3 mai 2011

ROMANIA - PLAJA MAMAIA 1964


Plaja Mamaia 1964
 Mi-am petrecut toate verile din copilărie pe plaja centrală din Constanța și pe cea din Mamaia, chiar în anii când mai existau trupe sovietice de ocupație, și, ca urmare, înainte și în timpul construirii stațiunii moderne. Pa atunci, prin anii 1950-1960, plaja Mamaia era o imensă întindere de nisip fin, care se întindea de la Năvodari pînă la marginea de nord a Constanței. Până la plecare această întindere a fost folosită de către ruși pentru antrenamente cu muniție de răzoi. Hotelul Rex era ocupat numai de comandament sovietic și încojurat de santinele. Până la Mamaia -Băi venea rar un autobuz de linie al Constanței. Dincolo de acest punct nu mai treceau decât localnicii din Mamaia-Sat, care aveau legitimații de frontieră. Ei se strecurau pe un drum nisipos ce urmărea malul lacului Suitghiol. Uneori mai veneau și formațiuni militare române.
Plaja era nu numai foarete întinsă, dar și foarte lată, cu multe dune înspre Siutghiol. Numai fotografiile de mai târziu, de prin anii 60, pot demonstra lățimea și vastitatea plajei de atunci. Eu am venit aici după câteva decenii. Intre timp am preferat Stațiunile și plajele din sudul litoralului, cu ape mai adânci spre mal și cu un nisip cu granulație mai mare.

Magazinel dinMamaia 1964

Magazine în Mamaia



Mamaia 1938 - Vechiul dig cu tobogane 
 Plaja de la Mamaia s-a îngustat mult în ultimile patru-cinci decenii. Deși nu mă pot baza pe măsurători, apreciez că s-a îngustat de aproape trei ori. Viligiaturiști din anii 60-70 și chiar 80 s-au bucurat de o plajă mult mai generoasă. Pe de altă parte Mamaia a rămas astăzi cu zestrea de hoteluri finalizată în anul 1964. Sub noul regim de debandadă pseudo-capitalistă nu s-a mai adăugat nimic important. poate ici colo să mai fi răsărit unele construcții, o telegondolă inutilă, dar care scoate bani de la cei ce se plictisesc și ceva chioșcuri pentru comerț. Patronii cei noi ai hotelurilor au fost niște profitori ai debandadei tranziției, care fac pe investitorii, dar care nu sunt în stare să ofere servicii pe măsura cerințelor și a competiției cu litoralul bulgăresc. Unii apreciază că Mamaia de astăzi este o "țigănie" și cred că au dreptate. 
In plus, înainte de evenimentele din 1989, plaja era un bun natural al tuturor românilor. Acum ea este parcelată și acaparată de firmele hoteliere particulare, care o mobilează volens-nolens cu scaune rabatabile și umbrele. In numele unei privatizări greșit înțelese, satatul, adică Primăria Constanței, s-a degrevat de întreținerea plajei, concesionând-o firmelor particulare, firme care nu rezolvă nici măcar curățenia corespunzătoare, sau decolmatarea de alge, când este nevoie. Aceste firme nu se gândesc decât la un profit ușor și nu au în vedere perspectiva menținerii plajei. De altfel, nici nu sunt capabile, financiar, să facă investiții de amvergură pentru limitarea eroziunii plajei din cauze naturale.