luni, 1 aprilie 2019

ROMA - TEMPLUL LUI CLAUDIUS



         Templul lui Claudius, cunoscut și sub numele de Templul lui Divus Claudius, (Templul lui Claudius divin) a fost o structură veche care a acoperit o zonă vastă la sud de Colosseum. In prezent au rămas urme foarte puțin vizibile.
          Construcția templului dedicat lui Claudius pe Colina Caelius a fost începută de Agrippina Minor Iulia, a patra soție și nepoată a împăratului Claudius, la moartea sa în anul 54 e.N. A fost ulterior distrusă de Marele Foc din Roma, din anul 64 e.N. și distrus în continuare de fiul lui Agrippina, Nero, dar ulterior reconstruit de împăratul Vespasian, care a devenit împărat în anul 69 d.Hr. Distrugerea de către Nero a fost probabil datorată extinderii apeductului Aqua Claudia spre Colina Caelius, dar o parte se poate să fi fost de eliminată pentru a face loc palatului magnific conceput de Nero, Domus Aurea. Ultima menționare a templului s-a păstrat din sec.al 4-lea și nu se știe nimic despre ceea ce sa întâmplat după reconstrucția lui Vespasian. Dacă ar fi rămas în uz până la sfârșitul sec.al 4-lea, templul ar fi fost închis în timpul persecuției păgânilor în Imperiul Roman târziu.

Vedere a templului dinspre via Claudia
            Creștinismul a fost ridicat la rangul de singură religie oficială și obligatorie în Imperiul Roman prin edictul din 28 fefruarie 380, cunoscut sub numele de Edictul de la Thwssalonic, decizie a împăraților Theodosius I-ul, pentru imperiul de Răsărit și Gratianus, pentru imperiul de Apus. Această schimbare abuzivă în domeniul religiei a atras și o politică de distrugere a templelor credinței clasice.
Zona ocupată de templu este limitată de străzile actuale Via Claudia, Viale del Parco del Celio și Clivus Scauri. Templul avea o suprafață dreptunghiulară (180 x 200 metri), susținută de ziduri puternice de susținere de 15 metri înălțime sau mai mult, care sunt încă parțial vizibile. Templul a fost construit pe un podium cu 6 metri deasupra platformei înconjurătoare. Intrarea în curte se făcvea dinspre sud, printr-o intrare centrală monumentală, cu o scară impunătoare, orientată spre Colina Palatin. Platforma însăși a fost greu de interpretat de arheologi, dar se crede că a inclus statui ecvestre ale lui Claudius.
Resturi ale templului de la biserica San Giovanni e Paolo
             Rămășițele cunoscute sunt cele patru laturi ale platformei și din templul de deasupra nu a mai rămas nimic. Partea de vest a platformei a fost construită cu travertin și câteva rămășițe au fost încorporate în turnul clopotniță al bazilicii lui Santi Giovanni e Paolo. Partea de nord era compusă dintr-un rând de camere boltite. In timpul lui Nero acolo erau fântâni, iar rămășițele uneia dintre acestea, constând dintr-un arc de navă cu capul unui mistret, au fost găsite și se află acum în Muzeele Capitoline. Vespasian a redus ulterior consumul de apă, returnându-l în folosință civilă. Partea de est este cea mai bine conservată, iar schimbările efectuate de Nero pot fi depistate aici. Zona a fost redescoperită când un nou drum, Via Claudia, a fost construit în 1880. Sub zona templului există tuneluri prin tuf care au fost recent cartografiate de autoritățile italiene.