sâmbătă, 24 decembrie 2016

OLLANTAYTAMBO


Ollantaytambo (Quechua: Ullantaytampu) este un oraș și un sit arheologic Inca din sudul statului Peru, la circa 72 km rutieri nord-vest a orașului Cusco. Acesta este situat la o altitudine de 2,792 metri deasupra nivelului mării, în districtul Ollantaytambo, provincia Urubamba, regiunea Cusco. In timpul Imperiului Inca, Ollantaytambo a fost moșia regală a împăratului Pachacuti care a cucerit regiunea. Aici a construit un oraș și un centru ceremonial. In momentul cuceririi spaniole din Peru, orașul a servit ca un bastion pentru Manco Inca Yupanqui, liderul rezistenței incașe. In zilele noastre, localizată în ceea ce se numește Valea Sacră a incașilor, este o atracție turistică importantă datorită ruinelor incașe și a locației sale pe drumul ce duce spre unul dintre cele mai comune puncte de plecare pentru excursii de patru zile pe jos, drum cunoscut drept Inca Trail.

Puțină istorie
Spre mijlocul sec.al 15-lea, împaratul incașilor, Pachacuti, a cucerit și demolat așezarea Ollantaytambo. Orașul cel vechi și regiunea din apropiere au fost încorporate în proprietatea sa personală. Impăratul a reconstruit orașul radicând construcții somptuoase și a efectuat ample lucrări de terasare și de irigare în Valea Urubamba. Noul oraș a oferit locuire pentru nobilimea incașă, în timp ce terasele erau exploatate de yanakuna, servitorii împăratului. După moartea lui Pachacuti, moșia a intrat sub administrarea clanului familiei sale.
Pe timpul cuceririi spaniole în Peru, Ollantaytambo a servit drept capitală temporară pentru Manco Inca, liderul rezistenței incașe împotriva conchistadorilor. El a fortificat orașul și abordările sale din direcția fostei capitale incașe de la Cusco, care a căzuse sub dominația spaniolă. In 1536, pe câmpia Mascabamba, în aproapiere de Ollantaytambo, Manco Inca a învins o expediție spaniolă, blocând înaintarea spaniolilor într-un număr de terase înalte și a inundat câmpia. In ciuda victoriei sale, Manco Inca a considerat poziția lui ca sigură, astfel încât a decis, în ​​anul următor, să se retragă în poziția puternic împădurită de la Vilcabamba, unde a stabilit noul stat incas.
In 1540, populația nativă din Ollantaytambo a fost supusă de Hernando Pizarro.
In sec.al 19-lea, ruinele incașe de la Ollantaytambo au atras atenția mai multor exploratori străini. Printre ei, Clements Markham, Efrem Squier, Charles Wiener și Ernst Middendorf au publicat concluziile lor.


Descriere geografică scurtă

Orașul Ollantaytambo este situat de-a lungul râului Patakancha, aproape de punctul în care acela se unește cu râul Willkanuta. Așezarea principală este situată pe marginea din stânga a râului Patakancha, iar o parte mai mică, numită "Araqhama” se află pe marginea din dreapta lui. Principalul centru ceremonial Inca este situat dincolo de "Araqhama” pe un deal numit Cerro Bandolista. Există mai multe structuri incașe în mediul înconjurător. Pentru principalele locații se poate face o scurtă descriere.

Araqhama și piața Manyaraki
Principala așezare de la Ollantaytambo are un plan ortogonal cu patru străzi longitudinale traversate de alte șapte străzi paralele. In centrul acestei grile, incașii a construit o piață mare. Aceasta a fost deschisă spre est și înconjurată de săli și alte edificii pe celelalte trei laturi. Toate edificiile de pe jumatatea de sud a orașului au fost construite după aceeași concepție. Fiecare se compunea din două Kancha, componente fortificate cu patru clădiri cu o singură cameră în jurul unei curti centrale. Clădirile din jumătatea de nord sunt mai variate în concepție. Cele mai multe dintre ele sunt într-o stare foarte rea, astfel că planul lor original este greu de stabilit.
O ușă tipic incașă este încă folosită în oraș. Biandrugul dintr-o singură piatră este un semn de importanță.
Ollantaytambo datează din sec.al 15-lea și are unele dintre cele mai vechi locuințe ocupate în mod continuu în America de Sud. Amenajarea clădirilor sale au fost modificate la diferite grade de construcții ulterioare. De exemplu, la marginea de sud a orașului o esplanadă Inca cu intrarea originală în oraș a fost reconstruită drept Plaza de Armas, înconjurată de clădiri coloniale și republicane. Piața în centrul orașului a dispărut și ea sub multe clădiri ce au fost construite peste ea în timpurile coloniale.
"Araqhama” este o prelungire vestică a așezării principale, peste râul Patakancha. Cartierul este dotat cu o piață mare, numită Manyaraki, înconjurată de clădiri construite din chirpici și pietre semi-prelucrate. Aceste clădiri au o suprafață mult mai mare decât omoloagele lor din așezarea principală. Ele au, de asemenea, ziduri foarte inalte și uși supradimensionate. Spre sud, există și alte structuri, dar mai mici și construite din pietre tăiate. Cartierul "Araqhama” a fost ocupat în mod continuu, încă din timpul incașilor, așa cum reiese din biserica romano-catolică de pe latura de est a pieței. La nord de piața Manyaraki există mai multe sanctuare cu pietre sculptate, pereți de rocă sculptați și fântâni elaborate. Ele includ Templo de Agua și Bano de la Ñusta.


Peretele celor șase monoliți
"Araqhama” se învecinează la vest cu Cerro Bandolista, un deal abrupt pe care incașii a construit un centru ceremonial. Partea de deal dinspre oraș este ocupată de terasele Pumatallis, incadrate pe ambele flancuri de aflorimente de rocă. Datorită caracterului impresionant al acestor terase, Dealul Templului este cunoscut sub numele de Cetatea. Această denumire este improprie pentru că functiile principale ale acestui loc au fost religioase. Accesul principal la centrul ceremonial este realizat pe o serie de scări care urcă la partea de sus a complexului, pe terasă. In acest moment, locul este împărțit în trei zone principale: sectorul mijlociu, direct în fața teraselor; sectorul Templului, la sud; și sectorul Funerar, la nord.

Sectorul Templului este construit din pietre tăiate și ajustate în contrast cu celelalte două sectoare ale Dealului Templului, care sunt făcute din piatră de camp, eventual tăiată grosier. Acesta este accesat printr-o scară care se termină pe o terasă cu o poartă pe jumătate terminată și de incinta celor Zece nișe, o clădire cu o singură cameră. In spatele lor există un spațiu deschis, care găzduiește Platforma Scaunului Sculptat și doi pereți monumentali neterminați. Structura principală a întregului sector este Templul Soarelui, o clădire nefinalizată care oferă peretele celor Șase monoliți. Sectoarele Mijlociu și Funerar au mai multe cladiri funerare dreptunghiulare, unele dintre ele cu două etaje. In Sectorul Mijlociu există mai multe fântâni.

"Baia prințesei", o fântână la baza ruinelor
Structurile neterminat de la Colina Templului și numeroasele blocuri de piatră pe de așternutul site-ului indică faptul că acesta era încă în curs de construcție în momentul abandonului său. Unele dintre blocuri arată dovada că au fost scoase finite din pereți. Oferă de asemenea dovezi că era în curs de desfășurare  un efort de remodelare care s-a oprit odată cu construcția Templului. Oprirea lucrărilor poate a fost cauzată de războiul dintre candidații la succesiune,  Huascar și Atahualpa, sau de cucerirea spaniolă în Peru și retragerea lui Manco Inca de la Ollantaytambo la Vilcabamba.


Terase
Terase de Pumatallis
Văile râurilor Urubamba și Patakancha legate de orașul Ollantaytambo sunt acoperite de o suprafață extinsă de terase agricole, sau Andenes, care încep din partea de jos văii și urcă pe dealurile din jur. Acele terase Andenes au permis prelucrarea agricolă pe terenuri de altfel inutilizabile. Ele, de asemenea, au permis incașilor să profite de diferitele zone ecologice create de variațiile de altitudine. Terasele de la Ollantaytambo au fost construite la un standard mai mare decât terasele agricole comune incașe. Ele au pereți mai mari realizați din pietre tăiate în loc de pietrele brute, sau foarte puțin rectificate. Acest tip de terasare de mare prestigiu se găsește și pe alte proprietăți incașe regale, cum ar fi Chinchero, Pisaq și Yucay.
Un ansamblu de terase fasonate începe la sud de Plaza de Armas,  de la Ollantaytambo, și se întinde de-a lungul drumului până la râul Urubamba. Ele sunt lungi de aproximativ 700 de metri, 60 de metri lățime și până la 15 de metri sub nivelul teraselor înconjurătoare. Datorită formei lor, acestea sunt numite Callejon, cuvântul spaniol pentru alee. Teren intravilan Callejon este protejat de vânt prin pereți laterali, care absorb radiația solară în timpul zilei și o eliberează în timpul nopții. Aceasta creează o zonă de microclimat de 2 până la 3 ° C mai cald decât solul de deasupra. Aceste condiții au permis incașilor să crească specii de plante indigene la altitudini mai mici, care altfel nu ar fi putut inflori în aceste locuri.
La capătul sudic al Callejon, cu vedere spre râul Urubamba și deasupra râului există o locație arheologică numită Inca Q'ellu Raqay. Clădirile sale și  spațiile interconectate formează un design neobișnuit, destul de diferit de structurile cu o singură cameră comune în arhitectura incașă. Deoarece site-ul este izolat de restul arealului Ollantaytambo și înconjurat de terase elaborate, a permis ipoteza că aici a fost un palat construit pentru împărat Pachacuti.


Hambare
Pinkuylluna, au fost niște depozite în apropiere de Ollantaytambo

Incașii au construit mai multe depozite sau qullqas (quechua: qollqa) din piatră nefasonată sau grosier tăiată pe dealurile din jurul orașului Ollantaytambo. Amplasarea lor la altitudini mari, unde există mai mult vânt și temperaturi mai scăzute, a servit ca mediu împotriva cariilor. Pentru a spori acest microclimat qullqas (hambarele) ce aparțin de Ollantaytambo sunt dotate cu sisteme de ventilație. Se crede că au fost folosite pentru a stoca produsele teraselor agricole construite în jurul locului. Se pare că cerealele ar fi fost turnate prin ferestrele de pe latura în sus a fiecărei clădiri, apoi golite afară prin geamul lateral în jos.


Cariere

Principalele cariere de la Ollantaytambo s-au situat la Kachiqhata, într-o râpă peste râul Urubamba, la aproximativ 5 kilometri de oraș. Locul avea trei cariere principale: Mullup'urku, Kantirayoq și Sirkusirkuyoq. Toate au oferit blocuri de rhyolit roz pentru clădirile atent elaborate ale Dealului Templului. O rețea atent gândită de drumuri, rampe și tobogane conectau carierele cu principalele zone de construcție. In cariere există mai multe chullpas, turnuri de piatră mici, folosite ca locuri de inmormântare în perioada pre-hispanică.


Apărare

Ollantaytambo este înconjurat de munți, așa că principalele rute de acces se întindeau de-a lungul Vaii Urubamba. Acolo incașii au construit drumuri care legau orașul cu Machu Picchu la vest și Pisaq la est. In timpul cuceririi spaniole din Peru, împaratul Manco Inca a fortificat apropierile dinspre est pentru a contracara atacurile spaniole dinspre Cusco în timpul bătăliei de la Ollantaytambo. Prima linie de apărare a fost o râpă abruptă a teraselor la Pachar, în apropiere de confluența râurilor Anta și Urubamba. In spatele ei, incașii au canalizat Urubamba pentru a traversa valea de la dreapta la stânga și înapoi, formând astfel încă două linii, care au fost susținute de fortificatiile Choqana, pe malul stâng, și "Inkapintay”, pe malul drept. Dincolo de acestea, în câmpia Mascabamba, unsprezece terase înalte au închis valea dintre munți și un canion adânc format de Urubamba. Singura modalitate de a continua a fost prin poarta T'iyupunku, un zid de apărare gros cu două intrări înguste. La vest de Ollantaytambo, micul fort al Choquequillca a apărat drumul spre Machu Picchu. Atunci când aceste fortificații au fost invadate, Colina Templului, în sine, cu terasele sale înalte, a oferit o ultimă linie de apărare împotriva cotropitorilor.

Imagine similară
Templul Soarelui - Ollantaytambo
Imagini pentru Ollantaytambo
Imagine similară

Imagine similară

Imagini pentru Ollantaytambo


Imagine similară

Imagine similară

Imagine similară

Imagini pentru Ollantaytambo

Imagine similară

Imagine similară

Imagini pentru Ollantaytambo
Zidărie megalitică - Ollantaytambo
Imagine similară
Imagine Wiraccochan / Tunupa Cerro sculptate de vechii incași 
pe una dintre pantele de lângă Ollantaytambo, în satul Pinkuylluna, 
pe Valea Sacră.

Imagine similară

Imagini pentru Ollantaytambo
Ollantaytambo - resturi ale culturii ancestrale în arhitectură

Imagini pentru Ollantaytambo
Ollantaytambo - Nou și vechi
Imagini pentru Ollantaytambo
Ollantaytambo - Nou și vechi

Imagini pentru Ollantaytambo
OLLANTAYTAMBO – CHOQUECHACA – MARCACOCHA
Imagine similară

Imagine similară

Imagine similară

Imagine similară

Imagine similară

Imagini pentru Ollantaytambo
Ollantaytambo - Templul soarelui

Imagine similară
Ollantaytambo- Panoramă

Imagine similară

Imagini pentru Ollantaytambo
Ollantaytambo - Forme ciudate tăiate în stâncă

Imagini pentru Ollantaytambo

Imagine similară

Imagine similară

Imagini pentru Ollantaytambo
Ollantaytambo - Yehnica avansată în arhitectură
Imagini pentru Ollantaytambo

Imagini pentru Ollantaytambo

Imagini pentru Ollantaytambo
Templul Condorului de factură enigmatică (Ollantaytambo)

Imagini pentru Ollantaytambo
Ruine pe un vârf panoramic.

Imagini pentru Ollantaytambo
Ollantaytambo - ruine

Imagini pentru Ollantaytambo
Ollantaytambo - ruine cu caracter megalitic

Imagini pentru Ollantaytambo

Imagini pentru Ollantaytambo
Ollantaytambo - Fântână ceremonială