joi, 11 aprilie 2013

ROMA - BIBLIOTECA TERMELOR LUI CARACALLA XXXX


                 

In urbanismul Romei termele au primit un rol din ce în ce mai important. Existând încă din sec.al 2-lea e.A, ele au fost accesibile numai cu plată la începuturi. Și-au schimbat modul de acces începând cu construirea termelor lui Agrippa, la sfârșitul sec. 1 e.A al erei, devenind gratuite și mai ample decât cele obișnuite anterior.
Impărații au preluat ideea și au trecut la un program de construire de mari terme, nu numai deschise tuturor, dar și decorate somptuos și cu instalații cât mai complete.
Dedicate, la început, numai nevoilor corpului, ele au început să joace progresiv rolul de centre culturale, cuprinzând în afară de instalațiile termale, grădini, săli de recreere și biblioteci.

Bibliteca Termelor lui Caracalla a fost construită în același timp cu termele, în anul 216 e.N. și inaugurată chiar de împărat.
Termele și biblioteca se situau în câmpia de la răsărit de Aventin și la sud de Caelius, în afara limitei originare a Romei (pomoerium).

In latura de sud-vest a termelor, biblioteca era separată în două săli, una pentru lucrări grecești și alta pentru cele latine. Existau și săli de lectură împrejurul cisternelor.