miercuri, 28 decembrie 2016

MORAY


Moray (Quechua: Muray) este un sit arheologic incaș din Peru, la aproximativ 50 km nord-vest de Cuzco, pe un platou înalt, la aproximativ 3.500 de metri altitudine și la vest de satul Maras. Locația arheologică conține ruine incașe neobișnuite, cea mai mare parte formată din mai multe depresiuni circulare pentru terase, dintre care cea mai mare se află la aproximativ 30 de metri  adâncime. Ca multe alte site-uri incașe, are și un sistem de irigare.

Scopul acestor depresiuni (terase săpate în adâncimea terenului) este incert, dar adâncimea lor, proiectarea și orientarea în ceea ce privește vântul și soarele creează o diferență de temperatură de 15 ° C între partea de sus și de jos. Este posibil ca această diferență mare de temperatură, a fost folosită de incași pentru a studia efectele diferitelor condiții climatice asupra culturilor. Speculația despre locația aceasta arheologică a dus la discuții despre Moray ca fiind o stație de experiment agricol incașă. Condițiile sale microclimatice și alte caracteristici importante au condus la presupunerea că locul astfel amenajat era utilizat ca un centru pentru studiul antic al aclimatizări, și hibridizări speciilor sălbatice de legume, care au fost modificate sau adaptate pentru consumul uman.

Amenințările de degradare prin eroziune monumentului
In timpul sezonului ploios din 2009-2010, regiunea Cusco a primit un nivel ridicat de precipitații, care sunt atipice zonei și care au provocat daune permanente la ruinele Moray. Nivelurile de terase ale complexului, care sunt construite din piatră și pământ compactat, au fost avariate pe scară largă. Apele de ploaie excesive a subminat solul de sub structură.
 Partea de est a cercului principal sa prăbușit în cursul lunii februarie 2010, provocând îngrijorări cu privire la permanența site-ului ca o atracție turistică de top în Peru. O structură temporară de sprijin din lemn a fost ridicată pentru a preveni prăbușirea în continuare până când lucrările de reconstrucție ar putea începe.
Lipsa de fonduri și continuarea precipitațiilor anuale împiedică progresul lucrărilor de refacere. Acest sit arheologic interesant, care constituie o parte importantă a turismului în regiune continuă să fie expus riscului de degradare în continuare. Ar trebui să nu lucrările de reparații să fie finalizate și menținute în ritm intens în anii viitori.


Imagini pentru Moray

Imagini pentru Moray

Imagini pentru Moray

Imagini pentru Moray

Imagine similară 

Imagini pentru Moray

Imagine similară

Imagini pentru Moray

Imagini pentru Moray