sâmbătă, 6 aprilie 2019

ROMA - TEMPLUL FORTUNA EQUESTRIS




            Templul Fortuna Equestris (latină: aedes Fortunae Equestris) a fost un templu dedicat zeiței Fortuna în Roma antică. Locația exactă este necunoscută, deși Vitruvius afirmă că se afla lângă Teatrul Pompei. Nu mai există nici o dovadă a faptului că a mai dăinuit după anul 22 e.N., adică a fost probabil pierdut în focul din anul 21 e. N, care a afectat și Teatrul Pompei.
             Templul a fost construit de Quintus Fulvius Flaccus pentru a îndeplini un jurământ către zeiță în schimbul sprijinului ei în timpul campaniei sale din Hispania, în 180 e.A. El a fost onorat un triumf la Roma pentru victoria asupra Celtiberienilor și a construit templul în memoria victoriei. "Equestris" se referă la equits (călăreți), considerați apoi ca o cheie a victoriilor romane. Flaccus a dedicat templul în anul 173 e.A., pe când era cenzor.
            Flaccus a folosit o mare parte din acoperișul din marmură al templului zeiței Junona Lacinia din Crotona (Kroton în limba greacă), adus la Roma pentru a fi folosit la noul templu, dar acest lucru a atras  indignarea senatului prin faptul că un cenzor (responsabil de moralitatea publică) a demolat un templu aparținând unuia dintre aliații Romei, dar, de asemenea, a adus mânia zeilor asupra Romei. Senatul i-a ordonat să trimită acoperișul la Crotona și să restaureze templul pe care l-a deteriorat.