luni, 12 noiembrie 2012

ROMA - INSULA TIBERINA
    
Insula Tiber este după cum sugerează și numele Insula Tibrului (latină: Insula Tiberina, sau Tiberissau pur și simplu Insula, în italiană: Isola Tiberina), este situată în inima orașului. In zilele noastre, aceasta este în cartierul Ripa Rione.        

Cu o lungime de 270 de metri și 67 de metri lățime, are o formă de barcă și este situată într-o poziție strategică pentru a traversa cu ușurință râul pe două poduri (Isola dei Due Ponti)

In antichitate, a existat un templu dedicat zeului roman Asclepios (de unde numele atribuit, de asemenea, Insula Aesculapi), din care nu a rămas nici o urmă. Acesta a fost înlocuit de către un spital. Fiind loc sfânt de templu și apoi de spital insula fost asociată, în credința populară, vindecării și medicamentelor. Ea a fost unită cu ambele maluri ale râului încă din santichitate. De aceea a mai fost numită Insula Inter-Duo-Pontes, adică insula dintre două poduri. Spre malul stâng, adică spre Câmpul lui Marte, s-a construit podul Fabricius, cel mai vechi pod de piatră din Roma (62 e.A), încă existent. Spre celălalt mal, în Rione Sant Angelo s-a construit Podul Cestius din care au rămas numai resturi Acela unea insula cu zona Transtevere (malul drept al râului).
Podul cestiusInsula a fost mult timp ghetoul evreiesc din Roma, precun și împrejurimile. Exista o sinagogă și diverse magazine care ofererau produse cu specific ebraic.

Insula a mai fost cunoscută și sub numele de: Lycaonia, sau, în evul mediu, Isola di San Bartolomeo.

Potrivit legendei, după moartea tiranului Tarquinius Superbus (510 e.A), romanii furioși i-au aruncat trupul în Tibru. El s-a depus pe fundul râului și a fost acoperit cu noroi și mâl, rformând o ridicătyură care se află la originea insulei.

A existat și o 
altă legendă, povestită de Aurelius Victor, scriitor din epoca romană târzie. Ea spunea că în timp ce Roma era lovită de o epidemie de ciumă, între anii 292-293 e.A, a fost trimisă o ambasadă  care să caute ajutor divin în sanctuarul lui Asklepios de la Epidaur, în Peloponez. Un șarpe a ieșit din cuibul de la baza statuii lui Aesculapios și s-a urcat la bordul navei romane. Când nava s-a întors la Roma, șarpele a părăsit-o și a înotat spre Insula Tibrului. Un templu a fost construit la acel loc, iar epidemia a încetat. 
Podul Fabricius

In cele din urmă insula s-a identificat cu templul într-o așa măsură  încât a fost modelată de romani pentru a semana cu o navă, ca un memento a modului în care a ajuns să fie loc vindecător și un memento privind nava din legendă. Un pavaj înclinat înspre aval, în sensul curgerii apei și executat din travertin s-a adăugat în sec. 1 e.N, ca să semene cu prora unei nave și un obelisc s-a ridicat în mijloc, simbolizând catargul navei. In jurul insulei, s-au ridicat ziduri care să semene cu bordajul unei nave romane. Un vestigiu slab, amintind de Aesculapius este un caduceu (un șarpe încolăcit pe o tijă verticală, ce reprezintă azi simbol pentru medicamente sau îngrijiri medicale) încă vizibil pe "prova".

După Templul Aesculap, au fost ridicate pe insulă altare dedicate altor divinități începând cu sec.al 2-lea e.A și anume:

  • Jupiter Jurarius ("garant al jurămintelor")
  • Semo Sancus Dius Fidius, de asemenea, un martor de jurământ
  • Gaia, încă o dovadă de jurământ
  •  Faunus , zeitate limita
  • Vejovis, zeul vindecării
  • Tiberinus, râul lui Dumnezeu
  • Bellona , war goddess Bellona , zeița războiului

Cu scurgerea timpului, catolicii au eliminat obeliscul, înlocuindu-l cu o coloană cu cruce. După ce a fost distrusă în 1867, Papa Pius al IX- a ridicat în locul său o coloană, numită bobina. Acest monument, proiectat de Ignazio Giacometti , este decorat cu statui ale celor patru sfinți cu legătură față de insulă: St. Bartolomeu, St. Paulin de Nola, St. Francis și Sf. John . Părți ale obelisc se află acum în muzeul din Napoli .
                                                                       Podul Fabricius


In anul 998 împăratul Otto al III a ridicat o nouă bazilică , numită San Bartolomeo all'Isola, construită peste ruinele templului lui Esculap pe latura de est (în aval) a insulei. Acest locaș a fost dedicat prietenului său martir Adalbert Praga, numele Sfântului Bartolomeu a fost adaugat doar mai târziu. În secolul al 20-lea, sub regimul fascist s-au schimbat numele unor locuri antice, Insula Tibrului a fost numită Isola di S. Bartolomeo. De asemenea, pentru un timp, Podul Cestius ", a fost numit Ponte S. Bartolomeo.

Deși templul dedicat lui Aesculap se află adânc sub biserica San Bartolomeo, insula este în continuare considerată a fi un loc de vindecare, deoarece deține un spital fondat în 1584, care  încă funcționează. Acesta aparține de Ordinul ospitalier Sf. Ioan al lui Dumnezeu sau "Fatebenefratelli". Spitalul nu a fost construit chiar pe același loc cu cel al templului, aflându-se pe jumătatea vestică a insulei..