miercuri, 9 februarie 2011

ISTANBUL - MOSCHEEA SULTAN MIHRIMAH (UKSUDAR)

Moscheea Sultan Mihrimah din cartierul Asiatic Üksüdar (Mihrimah Sultan Camîi, sau Iskeke Camîi) A fost prima ctitorie a prinţesei Mihrimah, fiica cea mai iubită a sultanului Soliman I-ul Magnificul şi soţia Marelui Vizir Rüstem Paşa. Numele prinţesei, Mihr-i-Mah, semnifică Soare şi Lună.
Edificiul s-a ridicat pe ţărmul asiatic în faţa Constantinopolului, acolo unde locuirea turcă s-a înfiripat mai târziu. Astăzi se află în centrul istoric al marelui cartier Üksüdar. Ocupă o poziţie spectaculară şi este un monument dintre cele mai celebre ale cartierelor asiatice, luându-şi numele de la debarcaderul pentru traversări, aflat în imediata apropiere.
Aceasta a fost prima dintre cele două moschei construite de Mihrimah (cealălaltă aflându-se în partea de apus a Constantinopolului, lângă zidurile de apărare bizantine, spre sud de Poarta Adrianopol).
Ea a fost realizată, ca un complex, între anii 1546-1548, de către marele arhitect clasic otoman, Sinan (Mimar). Este o structură masivă pe o platformă înălţată, cu acces la strada principală şi deşi este una dintre primele lucrări ale arhitectului, demonstrează deja multe din caracteristicile stilului consacrat de Sinan la maturitate. Edificiu spaţios, cu bolţi înalte la subsol, două minarete subţiri şi avântate, o cupolă centrală amplă deasupra sălii de rugăciune, flancată de trei semi-cupole ce se termină în trei exedre şi un vast portic dublu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu