duminică, 13 februarie 2011

ITALIA - OBELISCURI EGIPTENE DIN AFARA ROMEI


Florenţa - Grădina Boboli
 Florenţa – In grădina Boboli este înălţat un obelisc egiptean de la Heliopolis, din timpul domniei faraonului Ramses al II-lea (1279-1213 e.A). A fost găsit în faţa actualei biserici Santa Maria sopra Minerva din Roma şi instalat în grădinile Vilei Medicis, pe înălţimea Pincio, până în 1787. In 1790 a fost transferat de la Vila Medicis din Roma la Florenţa. La Vila Medicis a fost înlocuit cu o copie.
Obeliscul a făcut parte dintre alte multe obeliscuri egiptene aduse la Roma pentru templul zeiţei Isis (probabil pe timpul lui Domitianus). Templul zeiţei Isis se găsea pe Câmpul lui Marte, între Saepta şi templul Minervei. Pe acel loc, în faţa bisericii santa Maria sopra Minerva, s-au găsit după mai bine de un mileniu şi jumătate multe obeliscuri de mici dimensiuni, dintre care unele foarte deteriorate şi de nerecuperat.
Obeliscul ajuns la Florenţa, are inscripţii cu hieroglife aproape identice cu cel instalat în faţa Pantheonului din Roma. Este realizat din granit roşu de Syena (Assuan).

Benevent - Piaţa Papiano
Benevent – Pe locul unui vechi templu dedicat zeiţei Isis din Benevent s-a descoperit un inventar surprinzător de bogat de lucrări egiptene. Printre sculpturile găsite s-a aflat şi o pereche de obeliscuri. Dintre acestea, unul din granit roşu de Syena a fost ridicat în piaţa Papiano, care se afla în piaţa catedralei din 1597. Monolitul de trei metri înălţime şi 2,5 tone greutate a fost aşezat pe actualul loc în 1872. Este reconstituit din patru fragmente care s-au reasamblat fără prea multe lacune, lipsind numai mici porţiuni de la bază şi pyramidionul. Cele patru feţe sunt acoperite cu hieroglife, printre care se distinge cartuşul lui Domitianus şi numele fondatorului templului, un oarecare Lucilius Lupus.


Urbino - Piaţa Rinascimento
 Urbino – Două obeliscuri găsite în stare deteriorată pe locul fostului templu al zeiţei Isis din Câmpul lui Marte, purtau aceleaşi inscripţii în hieroglife, aşa că a fost relativ uşor să se asambleze numai unul singur din fragmente. Cel rezultat a fost ridicat, în 1737, de cardinalul Albani în faţa palatului ducal şi a bisericii san Domenico, la Urbino. Astăzi locul se numeşte Piazza Rinascimento. Se pare că obeliscul (cele două din care a fost refăcut) a fost executat pe timpul faraonului Apries (589-570 e.A), cu capitalala Sais.


Catania- Fântâna Elefantului
 Catania – In piaţa Domului (Piazza del Duomo) se găseşte Fântâna Elefantului, compusă dintr-un elefant sculptat (supranumit „Liotru”) din lavă neagră şi un obelisc egiptean deasupra. Elefantul aparţine epocii romane, iar obeliscul are origine egipteană, relizat din granit de Syena (Assuan). Ambele componente sunt antice şi sunt ridicate pe un soclu de marmură albă. Fântâna a fost realizată de Vaccarini (1735-1736).



Palestrina-Templul Fortuna Primigenia
 Palestrina (antica Preneste) – palestrina se găseşte la 37 de kilometri est de Roma. Pe locul fostului templu Fortuna Primigenia s-au găsit două obeliscuri egiptene aduse pe vremea domniei lui Claudius. Unul a rămas pe loc, iar celălalt se păstrează în Muzeul de Arheologie din Napoli.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu