vineri, 1 iulie 2011

GEOGRAFIA - PODURI - CHINA - CAEL MAI LUNG POD DIN LUME

China a inaugurat, joi, cel mai lung pod peste apă din lume: are 42,5 km şi face legătura între două mari centre urbane din estul ţării, oraşul Qingdao şi suburbia Huangdao, scurtând timpul de deplasare între ele cu 20-30 de minute.
Podul are o lăţime de 33 de metri, fiind dotat cu şase benzi, este susţinut de circa 5.000 de piloni, a fost construit în patru ani, iar costurile se ridică la aproximativ 6 miliarde de euro.
Cel puţin 10.000 de muncitori au lucrat la cel mai lung pod din lume peste apă, începând cu extremităţile lui, pentru ca în ultimele zile cele două părţi să fie unite la mijloc. 450.000 de tone de oţel au fost folosite la construirea podului, suficient pentru construirea a 65 de turnuri Eiffel, şi 2,3 milioane de metri cubi de ciment.
Podul Qingdao Haiwan este mai lung cu 5 kilometri decât actualul deţinător al recordului, podul Lake Pontchartrain Causeway din statul american Louisiana. Potrivit specialiştilor, podul poate susţine peste 30.000 de maşini pe zi şi poate face faţă unui cutremur cu magnitudinea de 8 grade.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu