sâmbătă, 27 august 2011

CEAUŞESCU - PROBLEMA BASARABIEI

In sedinta Comitetului Politic Executiv de la -13-noiembrie-1989- Nicolae Ceausescu a propus un subiect neobisnuit dezbaterii plenului probleme legate de Moldova Sovietica .
Criticat tot mai des de Mihail Gorbaciov ptr faptul ca nu era adept al Perestroicii , secretarul general al -PCR- incerca sa intimideze conducerea sovietica prin readucerea in dezbatere a Pactului HITLER-STALIN din 1939 si statutul etnicilor romani dintre Prut si Nistru . In cadrul discutiei , Ceausescu a facut un istoric al convorbirilor sale cu liderii de la Kremlin pe tema Basarabiei , din care reiesea ca Gorbaciov era la fel de refractar ca si Hrusciov sau Brejnev.

TOV.N.CEAUSESCU spunea : Vreau sa ridic , in fata Comitetului Politic Executiv , inca o problema , care nu urmeaza sa o punem in Congres-[14]- , si nici public , deocamdata... dar fata de care trebuie sa adoptam o pozitie mai clara . Este vorba despre problemele legate de Moldova Sovietica . Cred ca ati citit cu totii informatiile , si ce se intampla acolo . Am atras atentia tovarasilor ca trebuie sa le publicam in presa — dar noi nu putem face nimic in aceasta problema , avand in vedere in primul rand , ca problema Basarabiei este legata de acordul cu HITLER , adica de Uniunea Sovietica si Hitler . Anularea acestui acord , in mod inevitabil , trebuie sa puna si problema anularii tuturor acordurilor care au avut loc... inclusiv sa se solutioneze , in mod corespunzator problema Basarabiei si Bucovinei de Nord . Va trebuii sa discutam in Uniunea Sovietica aceasta problema in perioada urmatoare .
De altfel , in timpul lui Hrusciov am mai discutat aceasta problema .
Cand ne-am intors din China , in martie -1964- , ne-am intalnit si cu el . Si intre alte probleme , legate de relatiile cu China , am discutat si problema Basarabiei .
El nu a respins-o , dar am convenit , de altfel , sa se intalneasca delegatiile celor doua partide... si chiar s-au intanit... dar au intervenit probleme cunoscute in legatura cu Hrusciov , si nu s-a facut nimic... asta a fost tot . In 1965 la intanirea cu Brejnev , am discutat , de asemenea , problema aurului si a tezaurului nostru , pe care Romania in are in Uniunea Sovietica si despre care exista un decret semnat de Lenin , prin care se spune ca apartine -poporului roman- si va fi restituit atunci cand in Romania va fi puterea muncitorilor si taranilor .
Am intrebat eu — sunt si stenogramele — daca considera ca in Romania nu este inca puterea muncitorilor si a taranilor ?
Sigur , atunci a avut o pozitie favorabila -SEALEAPIN- care a spus ca tovarasii romani au dreptate , dar trebuie sa se analizeze si sa vedem cum sa solutionam aceasta problema . Ceilalti , inclusiv Brejnev au spus ca Aurul Romanesc sa pierdut .
Pe mine nu ma intereseaza ca s-a pierdut sau , ma rog , ce-au facut cu el... ptr ca la un moment dat , ne-au spus ca l-au luat -ALBII- .
TOV. ELENA CEAUSESCU spunea: -Albii erau tot acolo .
TOV.N.CEAUSESCU spunea : -Nu ma intereseaza cine l-a luat .
TOV.ELENA CEAUSESCU spunea : -Sa ne de-a de la ei .
TOV.N.CEAUSESCU spunea : Pe noi nu ne intereseaza asta . In primul rand ca Lenin a semnat acest decret in -1921- , dupa ce sa terminat cu -albii- . Este adevarat ca nu am mai reluat aceasta discutie . Am vrut la un moment dat , sa discutam aceasta problema si cu Mihail Gorbaciov , dar nu a fost conditii necesare , si am lasat pe mai tarziu . Sigur trebuie sa reluam mai tarziu problema Basarabiei .
Trebuie oricum sa ridicam problema populatiei din Republica MOLDOVENEASCA , in concordanta cu Constitutia Sovietica si cu ceea ce afirma acum ei . Trebuie sa le asigure folosirea limbii , sa le asigure , ptr ca ei sunt o republica , sunt un popor . Ei insusi spun ca sunt un popor moldovenesc . Sunt romani si nu-i lasa sa foloseasca limba pe care o doresc ei si , cel putin , in prima etapa , sa se asigure legaturi corespunzatoare intre Moldova si Romania . Sigur nu dorim acum sa ridicam , intr-o forma schimbarea imediata a granitelor , dar solutionarea acestei probleme trebuie gandita , si trebuie s-o discutam . Sa avem in vedere , in primul rand sa publicam pozitiile care sunt , mai cu seama ca ei le publica si sa avem lunile urmatoare o discutie pe aceasta problema -[dar discutiile nu au mai avut loc niciodata - din cauza revolutiei-- fiind un motiv bine intemeiat de catre sovietici] . De altfel in -1970-1975- am avut cateva discutii cu secretarul cu probleme internationale de atunci -KATUSEV- trimis de conducere , prin care ne cereau ca noi sa recunoastem in mod deschis , ca Basarabia este a lor .

TOV.ELENA CEAUSESCU spunea: -Asta nu se poate niciodata- .
TOV.NICOLAE CEAUSESCU spunea : In programul partidului avem o referire generala si am spus ca nu vom putea sa recunoastem . Una este problema granitelor , ca rezultat al fortei , dar alta este sa recunoastem ca poporul moldovenesc este un popor care nu are stranse legaturi cu poporul roman — este un nonsens . Aceasta ar fi o alta problema . Sigur punandu-se problema anularii intelegerii cu Hitler , este evident ca in mod corespunzator intervine si aici anularea . Noi vrem ca dupa Congres [14] sa avem o discutie pe aceasta tema , ptr ca nu se poate sa acceptam aceasta situatie si felul cum ei actioneaza . Vin la noi sa faca o plenara , si anunta ca vor sa indrepte lucrurile , ce au fost in trecut , dar de fapt adopta masuri mai brutale decat in trecut si continua sa-i impiedice sa-si puna in valoare problemele lor . Asta ar fi o problema pe care am vrut s-o ridic in Comitetul Politic Executiv si este de fapt o problema
–STRICT INTERNA– , dar am vrut sa vedem care este parerea Comitetului Politic Executiv in aceasta probema . DACA SUNTETI DE ALTA PARERE , VA ROG SA SPUNETI ? .
TOV.GHEORGHE RADULESCU spunea : -Este bine cum ati propus- .
TOV.MANEA MANESCU spunea: -Asta este realitatea si nu se poate astfel- .
TOV.NICOLAE CEAUSESCU spunea : Deci sunteti de acord ? — [Toti tovarasii sunt de acord]. Aici nu este vorba despre existenta unei nationalitati , sau a unor oameni care sunt de origine romana si se gasesc in Uniunea Sovietica... Ci este vorba despre o parte a Romaniei , care a fost cedata datorita Acordurilor cu Hitler . Cum s-au publicat aceste acorduri in alta parte va trebui sa le publicam si noi . S-au publicat si in Uniunea Sovietica . I-am spus si lui Matei si lui Olteanu , ptr ca este legat si de partea internationala... i-am chemat pe amandoi ptr ca , si din punct de vedere international , trebuie sa lucreze impreuna . Sa publicam aceste probleme , aceste acorduri , ptr ca acolo se spune foarte clar ca Uniunea Sovietica manifesta interes... asta este formula , in acordul semnat aparte , nu numai in acordul general , in care se spune ca Uniunea manifesta interes fata de Basarabia si Bucovina . Este vorba de acordul dintre -MOLOTOV si RIBBENTROP- si unde se spune ca Germania nu are interes si alte obiectiuni fata de acest lucru .
Un asemenea punct este si in legatura cu Polonia , ca in problema Poloniei si Uniunea Sovietica manifesta anumite interese — adica impartirea Poloniei . In realitate , de fapt , sovieticii au vrut sa depaseasca intelegerea cu Hitler si au cerut initial intreaga Bucovina , dar Hitler s-a opus ,,ne-am inteles numai atat" .
TOV.ION STOIAN spunea : -Toate acestea sunt stenogramele lui Hitler- .
TOV.NICOLAE CEAUSESCU spunea : Este un protocol semnat de MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE de atunci al Romaniei . TOV.ELENA CEAUSESCU spunea : Si ne-au luat si Insula Serpilor .
TOV.NICOLAE CEAUSESCU spunea :-Acestea ar fi unele probleme interne ale Romaniei , pe care trebuie sa le avem in vedere . In legatura cu Raportul , in continuare , este prezentata pozitia Romaniei in problemele internationale , in care reluam problema distrugerii armelor nucleare si am introdus aici ca tarile europene trebuie sa realizeze un Acord ptr infaptuirea pina in -1995- a distrugerii armelor nucleare din Europa , avand in vedere ca folosirea lor ar aduce o catastrofa europeana de proportii .

-Arhivele Nationale—-Fond-CC-al-PCR–sectia CANCELARIE–
DOSAR-NR-63-1989-.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu