vineri, 5 august 2011

ROMA - APEDUCTUL AQUA JULIA XXXX

Apeductul Aqua Julia, sau Apeductul Julian este al cincelea apeduct istoric al Romei, construit de Agrippa în anul 33 e.A. Pe atunci acesta deținea demnitatea de edil și a adus la Roma o nouă conductă de apă. Unind noul traseu cu apeductul Tepula în afara zidurilor Romei, în conducte separate, a numit Julia noul apeduct, după numele celui care a descoperit sursa.

Imagine similară

             In apropiere de sursa utilizată și aflată la circa două mile militare pe Via Latina în dreptul milei a douăsprezecea a Viei Latina, mai se găsea încă una, pe care Agrippa a ignorat-o, probabil pentru a o lăsa locuitorilor de la Tusculum. Fântânarii Romei au pus stăpânire pe acea a doua sursă în propriul profit, dar din ordinul lui Augustus au fost nevoiți să o redea locuitorilor din Tusculum.
Din apropiere de Tusculum, apeductul s-a folosit de arcurile Apeductului Tepula care urmărea Via Latina până la Roma. Parcursul său era de 22,9 Km, din care 10 Km suprateran.

Porta Maggiore pe unde trecea si Aqua Julia
Ajungând la Roma în apropiere de poarta Maggiore, împreună cu alte două apeducte, Tepula şi Marcia, apele lor erau primite în rezervoare ferme. Aceste trei ape părăseau rezervoarele pentru a trece peste arcade, dar în canale separate, canalul Julia deasupra canalului Tepula, care la rândul său era deasupra canalului Marcia. Ajunse la nivelul colinei Viminal, pătrundeau toate în canale subterane alăturate. Se furniza apă şi spre Caelius tot prin conducte subterane.
El este cel de al treilea dintre apeductele Romei din punct de vedere al înălţimii (39,71 metri), înaite de construirea apeductelor lui Traian şi Alexander Severus şi putea furniza în toate carierele Romei. A fost reparat de Augustus în anul 11 e.N. In reglementele lui Frontinus, la sfârșitul sec.1 e.N. i s-a calculat un debit de 48.000 mc/zi (63.000) într-un rezervor din afara Romei. Mai primea și un supliment de 7.000 mc/zi de la Apeductul Claudia. O  mare parte din debitul lui era sifonat de cetățeni pentru folosința lor privată înainte de domnia lui Nero, mai ales pe colinele Aventin şi Caelius. Nero a dispus construirea unei extensii a apeductului Aqua Claudia și apele celei din urmă ca și cele ale Apeductului Marcia au dispărut în întregime ca urmare a deturnărilor frauduloase.
In prezent apele din sursele fostei Aqua Julia (în afara de Crabra Aqua menţionată de Frontinus) sunt aduse la Roma prin canalul Mariana Marrana, care a fost construit de papa Calixtus al II-lea în 1122. Totuşi aceasta este folosită pentru industrie și irigații.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu