duminică, 11 septembrie 2011

ANA PAUKER - DREZINA BLINDATĂ

Maşina blindată (automobil pe calea ferată), numită curent Drezină, cu care a călătorit fosta lideră comunistă de tristă amintire, Ana Pauker, în anii '50, a fost expusă cu caracter definitiv în gara CFR Sinaia. Aceasta după ce Drezina a urmat un periplu care a purtat-o prin oraşul Feteşti- Ialomiţa şi pe la Mogoşoaia- Ilfov.
Pauker s-a născut în 1893, la Codăeşti (Vaslui), într-o familie de evrei ortodocşi şi s-a înrolat de timpuriu în mişcarea comunistă, influenţată fiind şi de soţul ei, socialistul francez Marcel Pauker: ea a reprezentat, la un moment dat, simbolul represiunii comuniste din România.
Drezina-limuzină a fost o “regină” a maşinilor care răspândeau teroarea în anii '50, într-o vreme când faimoasele automobile negre ale Securităţii împânziseră România, în căutarea “duşmanilor poporului”. Până în 2007, drezina fusese părăsită într-o intersecţie din oraşul Feteşti. Ulterior, ea a fost adusă lângă București, la Mogoşoaia, unde a fost introdusă într-un program de revizie generală şi retoaletare. 
In prezent, drezina- limuzină este expusă lângă Gara CFR Sinaia (Prahova). Autovehiculul a fosAutovehicolul Autovehicolul special a luat naşterr dintr-un automobil Skoda VOS model 1948 (un model conceput exclusiv pentru transportul demnitarilor) şi a fost adaptat la deplasarea pe calea ferată, prin ataşarea unor roţi din plăci de oţel.
Automobilul era blindat masiv cu plăci de plumb, cântărea aproape 5 tone, iar la vremea respectivă s-a considerat că satisfăcea foarte bine două dintre obsesiile fostului lider comunist Ana Pauker: luxul şi asigurarea protecţiei. Dealtfel, s-a dovedit că unele dintre temerile Anei Pauker nu erau întâmplătoare: specialiştii susţin că, în anul 1949, a avut loc la Roşiori-de-Vede un atentat împotriva liderului comunist, iar spărtura din parbriz poate să dateze de la acel moment. Atentatorul a tras cu un pistol-mitralieră, dar nu a fost aflat niciodată. Pauker s-a ales doar cu sperietura. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu