luni, 24 martie 2014

ROMA - FÂNTÂNA DELL ACQUA FELICE SAU FÂNTÂNA LUI MOISE XXXX



Fontana dell'Acqua Felice, numită și Fântâna lui Moise, este o fântână monumentală situată în districtul Quirinale din Roma. Fântâna a marcat punctul terminus al apeductului Acqua Felice, apeduct antic roman restaurat de către papa Sixtus al V-lea .Ea a fost proiectată și construită  de Domenico Fontana între anii 1585-1588.

La începutul pontificatului papei Sixtus al V-lea (născut Felice Peretti), în 1585, doar unul din apeductele romane antice era încă în serviciu. Era vorba de apeductul Aqua Vergine. Toată populația Romei trebuia să meargă la fântâna unică rămasă în apropiere de actuala Fontana di Trevi. Papa Sixtus și-a luat sarcina de a restabili câteva apeducte antice, inclusiv Acqua Alessandrina, care a fost redenumit Acqua Felice, după numele de la naștere al papei. Noua fântână a marcat punctul terminus al apeductului restaurat. Ea a fost prima fântână monumentală sub forma de perete construită la Roma după cele din antichitate. 

Efortul inițial al arhitectului Matteo Bartolani, de a repune în funcțiune apeductul, a fost un eșec.: Bartolani a calculat greșit panta canalului, astfel încât fluxul de apă a fost mult mai mic decât era necesar pentru a ajunge la Quirinal în locul destinat fântânii sale terminale. Giovanni Fontana a preluat construirea apeductului, care a fost completat de iunie 1587. O fântână a fost construită de arhitectul-inginer Domenico Fontana sub forma unui arc de triumf roman antic. Acesta conținea, la fel ca și fântânile antice romane, o inscripție în onorarea constructorului său. In fiecare dintre cele trei arcuri s-au plasat sculpturi cu teme din Vechiul Testament. Arcul central adăpostea o statuie mare a lui Moise, statuie realizată, în 1588, de către Leonardo Sormani și Prospero da Brescia .

La stânga este Aaron, sculptat de către Giovanni Battista della Porta și la dreapta  este Iosua, sculptat de Flaminio Vacca și Pietro Paolo Olivieri . Apa curge de la statui în bazine, din care patru lei sunt alimentați cu apă.
Statuia de mari dimensiuni a lui Moise a fost criticată la inaugurare pentru că nu respecta proporțiile celorlalte statui, dar fântâna a atins scopul său politic. A fost o declarație de modul în care Biserica Catolică, spre deosebire de cea Reformată, protestantă, a servit nevoilor poporului Romei de pe colina Quirinal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu