miercuri, 27 martie 2019

ROMA - STADIONUL LUI DOMITIANUS



         Stadionul Domitian a fost dedicat în anul 86 e. N., ca parte a unui program imperial de construcție la Câmpul Marte și ca urmare a distrugerii sau degradării majorității clădirilor din zonă prin incendiul în anul 79. Acesta a fost primul loc permanent al Romei pentru atletism competitiv. A fost realizat după modelul grec și a putut cuprinde aproximativ 15.000-20.000 de spectatori. 
           Ocupa un loc mai restrâns și mai potrivit pentru cursele de picior decât Circus Maximus. Substructurile și cadrele de susținere au fost realizate din cărămidă și beton - un material robust, ignifug și relativ ieftin - îmbrăcat în marmură. Din punct de vedere stilistic, fațadele stadionului s-ar asemăna cu cele de la Colosseum. Planul său a urmat aceeași formă alungită,  de U ca și Circus Maximus, deși la o scară mult mai mică. Diverse estimări moderne judecă lungimea arenei la aproximativ 200 - 250 de metri, înălțimea tribunelor perimetrale exterioare la 30 de metri deasupra nivelului solului și marginile sale perimetrice interioare, către terenul de întreceri, la 4,5 metri deasupra podelei arenei. Acest aranjament a oferit o vedere clară de la majoritatea locurilor. Modul tipic grecesc a dat Stadionului numele său grecesc latinizat, în agones (locul concursurilor). 
Imagini pentru Stadionul lui Domitianus
Subterane ale stadionului
            Capătul aplatizat a fost etanșat de două galerii de intrare pe verticală și perimetrul a fost arcuit sub nivelele de ședere, cu pilaștri de travertin de susținere. Formarea unei linii continue de concurs s-a asigurat cojunctural printr-o "spina" sau o bandă ridicată.
Stadionul Domitian a fost edificiul cel mai nordic dintr-o serie impresionantă de clădiri publice din Campus Martius. La sud s-a aflat micul și intimul Odeon al lui Domitian, utilizat pentru recitaluri, teatru și muzică. Cel mai sudic capăt al campusului a fost dominat de Teatrul lui Pompei, restaurat de Domitian în timpul aceluiași program de reconstrucție.
            Stadionul a fost folosit aproape în permanență pentru concursuri sportive. Pentru "câțiva ani", în urma pagubelor provocate de foc în Colosseum, în anul 217 e.N., a fost folosit pentru spectacole de gladiatori. Conform Historiei Augusta, împăratul Elagabal a folosit arcadele ca bordeluri, iar împăratul Severus Alexander, urmașul său, și-a finanțat restaurarea stadionului, parțial cu venituri fiscale din partea acestuia.
          In legenda creștinei martir, Sfânta Agnes, reiese că a fost omorâtă acolo în timpul domniei împăratului Diocletianus, în sau lângă una dintre arcadele stadionului. Odată cu crizele economice și politice din epoca imperială și post-imperială ulterioară, stadiul pare să fi căzut din folosință. Arcadele de sub tribune au oferit locuințe pentru săraci și arena ca loc de întâlnire.
Imagini pentru Stadionul lui Domitianus
            S-ar putea ca zona să fi fost populată dens: "Odată cu declinul orașului după invaziile barbare, populația care se împuțina încet a abandonat treptat dealurile înconjurătoare și s-a concentrat în Campus Martius, care constituia, atunci, partea principală a Romei până la noile evoluții din sec.al 19-lea" Porțiuni semnificative ale structurii au supraviețuit în epoca renascentistă, când au fost ruinate și jefuite pentru materiale de construcție.
             Piazza Navona se află pe arena interioară a stadionului lui Domitianus. Amplasarea clădirilor care îmbrățișează Piazza încorporează arcadele inferioare originale ale stadionului. Acestea includ cea mai recentă reconstrucție a Bisericii Sant'Agnese din Agone, fondată pentru prima dată în sec.al 9-lea, în locul tradițional al martiriului Sfintei Agnes.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu