vineri, 22 martie 2019

ROMA - TERMELE LUI AGRIPPA



Băile lui Agrippa (Thermae Agrippae) a fost o structură a Romei antice, construită de Marcus Vipsanius Agrippa. A fost prima dintre marile terme construite în oraș și, de asemenea, prima baie publică de mari dimensiuni, pentru că băi mici existau în toate cartierele.
In prima formă a băii, finalizată în anul 25 e.A., exista o cameră cu aer cald cunoscută și sub denumirea de "sudatoriu laconian, sau sală de gimnastică". Odată cu finalizarea apeductului Aqua Virgo, în anul 19 e.A., băile au fost alimentate îndestulător cu apă  și s-a adăugat un bazin și a un canal mare (Stagnum Agrippae).
Intre data construcției și moartea lui Agrippa, în 12 e.A., băile au fost deschise publicului cu o taxă de intrare (aceasta poate fi o calomnie). La moartea sa, Agrippa a lăsat băile cetățenilor Romei să le folosească gratuit, creând prima structură publică de baie mare.
Termele lui Agrippa au fost distruse, împreună cu multe alte structuri, de un incendiu mare în anii 80, dar au fost restaurate la scurt timp după aceea de Domitianus. Cu timpul au fost modernizate.
Termele au fost lărgite sub Hadrianus în sec.al 2-lea e.N., iar mai târziu de către împărații Constantius și Constans în sec.al 4-lea e.N. Sidonius Apollonaris menționează că băile lui Agrippa erau încă folosite în sec.al 5-lea. In anul 599, Papa Grigore cel Mare a transformat Băile într-o mănăstire.
Vestigiile Termelor lui Agrippa.
In sec.al 7-lea, structura (care nu se mai folosea după ce ostrogoții au tăiat apeductele romane în anii 530) a fost exploatată pentru materialele sale de construcție, dar o mare parte din băi erau încă în picioare în sec.al 16-lea, când ruinele au fost desenate de Baldassare Peruzzi și Andrea Palladio, printre altele. Astăzi a mai rămas doar o parte a zidului circular al rotundei.
Prima versiune a băilor lui Agrippa a fost cunoscută și sub numele de Laconicum. Un laconic pare să fi fost o versiune anterioară a unei băi încălzite, care a fost, de asemenea, asociată cu o pistă de alergare și facilități pentru exerciții pentru tineri. Dio Cassius spune că "au dat numele laconian la gimnaziu, deoarece lacedaemonienii aveau o reputație mai mare în acel timp decât oricine altcineva pentru a se dezbrăca și a face exerciții după ungerea cu ulei". Agrippa și-a inaugurat și Panteonul, în același an. De fapt, Dio Cassius susține că Agrippa a finalizat trei structuri în acest an, cel de-al treilea fiind Stoa lui Neptun, sugerând că toate cele trei erau legate.
Baile din Agrippa sunt primele cunoscute care au conținut sculpturi monumentale, inclusiv celebrul Apoxomenos al lui Lysipp, faimosul sculptor al lui Alexandru cel Mare. De fapt, Plinius cel Bătrân a menționat băile de mai multe ori, arătând că acestea au fost "un punct de plecare în efortul artistic, ceea ce înseamnă că edificiul a fost perceput ca fiind esențial în mai multe privințe".
Versiunea completă a termelor, sau a băilor din Agrippa, nu a intrat în uz decât după încheierea apeductului Aqua Virgo, în 19 e.A. Acest nou apeduct a fost plătit de Agrippa însuși și a fost unul dintre o serie de lucrări legate de aprovizionarea cu apă și canalizare a Romei, asupra cărora Agrippa pare să fi avut un control managerial. Aqua Virgo este încă în uz astăzi, după aproape 2000 de ani, furnizând în prezent apele către Fântâna Trevi. Aceste proiecte de construcție au fost câteva din cele pe care Agrippa le-a întreprins în Campus Martius și în imperiu, construind apeducte, fântâni, portițe, băi, drumuri, o secție de votare, un teatru, un pod și un port.
Agrippa a amenajat în zona din jurul complexului grădini pentru plimbări plăcute și colonade cu locuri de odihnă și adăposturi de soare. Wright susține că "efectul total a fost oarecum asemănător cu gimnaziile ateniene, cu liceul sau cu groapa Academului, dar pe o scară mult mai mare și mai somptuoasă". Se pare că baia în sine ar fi putut servi o multitudine de funcții, servind ca un tip de club cu "un restaurant, o sală de lectură și o unitate de baie cu orice tip de baie cunoscută apoi, caldă, rece, vapori și duș". Intr-adevăr, s-ar părea că îmbăierea a început să devină mai complexă în jurul perioadei târzii a Republicii și în imperiul timpuriu, introducând trei tipuri diferite de camere și bazine: Frigidarium (piscină rece), tepidarium (sau călduță în cameră cu piscină temperată) și caldarium (cameră fierbinte și piscină). Indiferent dacă caldariumul din Băile Agrippa conținea sticlă de fereastră pentru a încălzi suficient camera și pentru a menține căldura, cum a fost cazul la termele lui Traian și în alte exemple mai târzii de instalații de îmbăiere imperiale, rămâne necunoscut datorită lipsei dovezilor arheologice.
Cu toate acestea, băile lui Agrippa, fiind un proiect extrem de experimental în orașul Roma, par să nu fi avut o piscină foarte mare, prezentă mai târziu în alte structuri imperiale de îmbăiere. S-a presupus că această necesitate a putut fi suplinită cu Stagnum (lacul) lui Agrippa sau, mai probabil, cu Euripus (canal), care a permis scurgerii de la Stagnum în Tibru.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu