duminică, 12 decembrie 2010

ISTANBUL - KÖSEM - SULTAN VALIDE

Sultan Valide Kösem (cca 1589/1590-3 septembrie 1651) a fost favorita sultanului Ahmed I-ul (1603-1617) şi mama a doi sultani, Murad al IV-lea (1623-1640) şi Ibrahim I-ul (1640-1648). In calitate de regentă pentru un timp şi de mamă de sultan timp de 25 de ani, ea s-a afirmat drept una din figurile de prim plan pe timpul Sultanatului femeilor şi a devenit una dintre femeile cele mai puternice din istoria Imperiului Otoman.
Sultanatul femeilor (Kadınlar Saltanatı) a fost o perioadă de 130 de ani, din secolele 16 şi17, în care femeile din haremul imperial au exercitat o influenţă politică extraordinară. Influenţa s-a exercitat atât direct asupra sultanilor soţi cât şi prin sultanii minori, care se aflau sub regenţa mamelor, Sultan Valide.
Kösem avea origine greacă, fiind fiica unui preot din insula egeeană Tinos (după alte surse ar fi avut origine bosniacă). La moartea lui Ahmed I-ul, în 1617, a fost îndepărtată, dar s-a întors curând, după numai şase ani, în calitate de Sultan Valide, odată cu ascensiunea la tron a fiului său, Murad al IV-lea, în 1623. Atunci fiul său avea numai 11 ani, aşa că între anii 1623 şi 1632, Kösem a deţinut şi demnitatea de regentă. Intre acei a fost una dintre rarele femei care a condus oficial şi singură Imperiul Otoman. Ea a continuat să dirijeze imperiul pe parcursul celei mai mari părţi a domniei lui Murad al IV-lea. După terminarea perioadei de regenţă, a continuat să asiste la reuniunile Divanului din spatele unei perdele
In 1640, când a urcat pe tron, Ibrahim I-ul, cel de al doilea fiu al său, s-a dovedit instabil mintal pentru a domni. Acest fapt i-a permis lui Kösem să-şi continue domnia.
Ibrahim I-ul a fost îndepărtat de tron în anul 1648, la tron urmând nepotul lui Kösem, de numai şapte ani, Mehmed al IV-lea. Acela era fiul lui Hatice Turhan, o soţie tânără a celui ce pierduse tronul, fostă sclavă dăruită lui Kösem şi împinsă de aceasta în braţele fiului nevolnic. Conform tradiţiei, Hatice Turhan a devenit Sultan Valide şi trebuia să exercite şi regenţa pe timpul cât fiul ei era minor. Dar Kösem s-a proclamat regentă pentru a doua oară în viaţă şi a domnit deschis între 1648-1651, bazându-se pe vechile relaţii cu unii dintre demnitarii imperiali şi cu conducători ai ienicerilor.
Deoarece Hatice Turhan nu se dovedea cooperantă, Kösem a plănuit să-l înlocuiască pe nepotul Mehmed al IV-lea cu un alt nepot, al cărui mamă se dovedea mai uţor de manipulat. Un sclav al lui Kösem a trădat planul către Hatice Turhan. Nu poate să fi fost o simplă întâmplare ca tocmai atunci, după trei zile, Kösem să moară asasinată, ştrangulată cu o perdea de un eunuc negru al haremului, Tall Süleyman.
După moarte corpul ei a fost dus de la Topkapî la vechiul palat (Eski Sarayi) şi după aceea înmormântat alături de fostul soţ, Ahmed I-ul, în mausoleul de lângă Moscheea Albastră.
Kösem a fost renumită pentru acţiunile ei caritabile şi pentru eliberarea sclavilor săi după trei ani de serviciu. La moartea ei locuitorii Constantinopolului au ţinut trei zile de doliu.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu