duminică, 12 decembrie 2010

ISTANBUL - SAFIYE - SULTAN VALIDE

Safiye Valide Sultan (Devletlu İsmetlu Handan Valide Sultan Aliyyetü'ş-San Hazretleri) (1550-1605/1619) s-a numit la naştere Sofia Baffo. A devenit soţia sultanului Murad al III-lea (1574-1595) şi apoi mama, Sultan Valide, şi regenta fiului său Mehmed al III-lea.(1595-1603).
Este considerată ca originară din Veneţia, de naştere nobilă. Născută în 1550 cu certitudine, are o dată de deces neclară, 1605 sau 1619. A fost fiica guvernatorului veneţian al insulei Corfu şi, se pare, că prin mamă era legată de viitoarea soacră, Nür Banü Sultan, tot de origine veneţiană înaltă.
            Safiye a fost capturată de piraţi şi prezentată haremului imperial în jurul anului 1560. Acolo a primit numele de Safiye, adică pură. A devenit soţia sultanului după moartea mamei aceluia, în 1574, având o influenţă remarcată asupra lui. Odată cu ridicarea la tron a fiului ei, Safiye a devenit şi regentă a minorului. Ca şi Nür Banü s-a afirmat ca una dintre cele mai influente Sultan Valide din istorie, demnitate pe care a exercitat-o între 1595-1603.
            Safiye a urmat politica pro-veneţiană dusă şi de înaintaşa sa Nür Banü. A purtat o corespondenţă cu regina engleză Elisabeta I-a, de la care a primit şi o caleaşcă în 1599. Cu aceea se deplasa prin capitală, fapt ce era considerat drept scandalos de tradiţionalişti.
            In plus, Safiye Sultan era învinuită de a se lăsa prea mult influenţată de a sa kira. Femeile numite kira erau femei evreice, care, deşi nu erau musulmane puteau activa ca intermediare între femeile claustrate în harem şi exterior, ca agenţi economici şi ca secretare. Kira folosită de Safiye se numea Esperanza Malki. Cele două femei erau atât de apropiate încât au fost bănuite a fi amante. Esperanza a fost ucisă prin linşaj în 1600.
            Safiye Sultan s-a făcut celebră şi prin începerea construcţiei unei noi moschei în scopul extinderii credinţei musulmane în cartirul Eminönü, din apropierea portului de la Cornul de Aur, cartier locuit majoritar de evrei. Construcţia a generat mari contradicţii şi în rândul demnitarilor, dar a început în anul 1598. Urma a fi terminată după şapte decenii de o altă Sultan Valide, Hatice Turhan, în 1665.
            Moscheea Al-Malika Safiyya (Malika Safiya) din Cairo a primit numele în onoarea ei. Descendenţa ei de sultani otomani este prodigioasă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu