sâmbătă, 11 decembrie 2010

ISTANBUL - MAUSOLEUL HATICE TURHAN - SULTAN VALIDE

In partea de a apus a impozantei Moschei Sultan Valide, sau Moscheea Nouă (Yeni Camîi), Sultan Valide Hatice Turhan îşi străjuieşte ctitoria din propriul mausoleu, contruit odată cu întregul complex religios.
Sub cupola impozantă, cu un diametru de 15 metri, mausoleul are un plan patrat şi este zidit din piatră fasonată. Uşa de intrare este lucrată din lemn de abanos masiv, încrustat cu sidef şi fildeş. Interiorul este decorat cu frumoase faianţe de Iznik şi cu dăltuiri fine.
Mausoleul adăpostaşte rămăşiţele a cinci sultani şi ale multor alţi membri de familie ai dinastieiei otomane de care şi-a legat numele sultana ctitor: Turhan Hatice (1627-1683), fiul său Mehmed al IV-lea (1648-1687), Mustafa al II-lea (1695-1703), Ahmed al III-lea (1703-1730), Mahmud I-ul (1730-1754) şi Osman al III-lea (1754-1757). Drept consecinţă acest mausoleu poate fi considerat ca cel mai important cimitir aparţinând dinastiei. Numeroşi de înalţi demnitari repauzează în mausoleu şi în cimitirul alăturat.
In partea dreaptă a edificiului moscheei, pe partea mausoleului, se găseşte o bibliotecă ridicată de Ahmed al III-lea, iar în apropiere o fântână publică cu formă rectangulară şi cu grilaje de protecţie. Fântâna are o cupolă interioară şi a fost amenajată în acelaşi timp cu o altă fântână a complexului, în 1663.
Tot în apropiere se ridică mausoleul Havatin, cel în care repausează sultanul Murad al V-lea (1876) şi mama sa Valide Sultan Şevk-Efza.
Astăzi Moscheea Sultan Valide şi complexul său au deschidere amplă spre nou creata Piaţă Eminönü, punct nodal al circulaţiei marelui Istanbul. In partea de apus freamătă viaţa unui bazar descoperit, iar în imediata apropiere se deschide parfumatul Bazar Egiptean, spre nord se zbat molcom apele de la gura golfului Cornul de Aur spre strâmtoarea Bosfor şi se agită mulţimile din portul milenar, azi numai de interes turistic, pentru navetişti şi pentru nave utilitare de mic tonaj.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu