vineri, 22 iulie 2011

PROTOCOLUL N. TITULESCU - M. LITVINOV - 21 IULIE 1936

PROTOCOLUL DINTRE  N. TITULESCU ŞI M. LITVINOV  21 iulie 1936:

1. Asistența mutuală în cadrul Societății Națiunilor (ca, de exemplu, în tratatul cehoslovac sau francez), care să nu vizeze în mod special un stat, ci, în general, orice agresor european.

2. Intrarea în acțiune a fiecăreia din cele două țări se va face numai când Franta va fi intrat in acțiune.

3. Guvernul URSS recunoaste că, în virtutea diferitelor sale obligații de asistență, trupele sovietice nu vor putea trece niciodată Nistrul fără o cerere formală în acest sens din partea Guvernului Regal al României, la fel cum Guvernul Regal al României recunoaște că trupele române nu vor putea trece niciodată Nistrul în URSS fără o cerere formală a Guvernului URSS.

4. La cererea Guvernului Regal al României, trupele sovietice trebuie să se retragă imediat de pe teritoriul român la Est de Nistru, după cum, la cererea Guvernului URSS, trupele române trebuie să se retragă imediat de pe teritoriul URSS la Vest de Nistru.   26 iulie 1936.

Protocolul încheiat intre Nicolae Titulescu si M. Litvinov, la 21 iulie 1936 este considerat de catre mulți specialiști ca fiind un adevărat model de negociere a unui asemenea act.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu