sâmbătă, 27 august 2011

CEAUŞESCU SI TITO DUPĂ INVADAREA CEHOSLOVACIEI

Posibilitatea ca RomâniA să fie următoarea pe lista invadatorilor comunişti, după Cehoslovacia, era foarte vie, astfel că pe 24 august 1968 Ceauşescu s-a întâlnit, în secret şi de urgenţă, la Vîrşeţ, în Iugoslavia, o altă ţară vizată de mânia sovieticilor, cu liderul iugoslav, Iosip Broz Tito. 
 
Mareşalul Tito era “oaia neagră a lagărului comunist”, singurul care nu îşi aliniase ţara, de la bun început, “directivelor” venite de la Moscova, ci o conducea după propria voinţă. “În ce priveşte eventualitatea unei intervenţii din partea lor, noi am luat hotărârea unanimă, a întregului Comitet Central, de a respinge cu armele orice încercare de pătrundere pe teritoriul ţării noastre”, a spus Ceauşescu.

S-au discutat strategii de apărare, de colaborare pentru respingerea unei eventuale invazii sovietice în ambele ţări. Tito a promis că armata română se poate retrage în Iugoslavia, la nevoie. “Dar neînarmată. Nici măcar arme albe”, a mai punctat mareşalul, gândindu-se, probabil, şi la sutele de mii de români care se înrolau voluntar în Gărzile Patriotice abia înfiinţate.

«Nu dezlegaţi câinii războiului»
Din America s-au auzit glasuri ameninţătoare la adresa intenţiilor sovietice. “Nu dezlegaţi câinii războiului” e formularea celebră care a rămas în istorie. Dar nici azi nu se ştie dacă preşedintele american Lyndon Johnson chiar a spus-o. Ce se ştie sigur e că secretarul de stat al SUA, Dean Rusk, i-a transmis ambasadorului sovietic Anatoli Dobranin un mesaj mai diplomatic, dar clar: “In numele întregii omeniri, vă rugăm să nu faceţi aceasta (n.r. - invadarea României), căci urmările sunt greu de prevăzut.”




 

3 comentarii:

  1. cu tot respectul, dar in 1968 presedinte al sua era nixon, nu johnson

    RăspundețiȘtergere
  2. Va multumesc pentru interesul aratat articolului. Prea putini contemporani sunt interesati de momente istorice. Doresc sa va precizez ca nu aveti dreptate , Lyndon Jhonson a fost presedinte pana la 20 ianuarie 1969, deci in 1968 era inca presedinte. A fost presedinte intre 23 noiembrie 1962 si 20 ianuarie 1969.
    Cu stima !

    RăspundețiȘtergere
  3. Am gresit redactarea, Jhonson a fost presedinte intre 22 noiembrie 1963 si 20 ianuarie 1969.

    RăspundețiȘtergere