marți, 2 august 2011

ROMA - APEDUCTUL AQUA ALSIETINA

Apeductul Aqua Alsietina, sau Apeductul lui Augustus (Aqua Augusto) este cel de al şaptelea apeduct al Romei, construit de Augustus în anul 2 e.A. Este lung de 32,9 Km (22.172 paşi) şi parcurge în mare parte un treseu subteran. Nu străbate pe arcuri decât 500 de metri. Trage majoritatea apei sale din lacul Alsietinus (un mic lac din Etruria. La nod, nord-vest de Roma, situat într-un crater stins, astăzi numit lacul Martignano).
El furniza apa în Transtiberium (Transtevere) şi atingea în trecere colina Janicul, după ce trecuse nu departe de Veies, mărginind Via Triumphalis (Via care lega Roma de Via Cassia în apropiere de Veies) şi apoi Via Aureliană. Via Triumphalis amintită atingea Roma la nivelul şesului Vaticanului şi trecea pe podul lui Nero în Roma Imperială. O altă Via Triupmhalis, cea folosită pentru celebrarea marilor învingători şi împăraţi, avea un alt traseu, care trecea pe la Circus Maximus, Septizonium, Arcul lui Constantin, Colosseum şi pe Via Sacra din Forum Romanum.
Apa adusă de acest apeduct avea o calitate aşa de proastă încât a fost prevăzută numai pentru naumachia lui Augustus, după care se termina fără nici un rezervor. Frontinus a apreciat că Augustus nu a dorit să folosească apa bună a altor apeducte pentru proiectul său de bazin. Excedentul de apă era folosit numai pentru irigaţia grădinilor din exteriorul oraşului căci apa era nesănătoasă.
Este cel de al nouălea şi ultimul dintre apeductele Romei prin înălţime (5 metri), în epoca lui Frontinus, fără a lua în calcul Aqua Traiana şi Aqua Alexandriana, încă neconstruite. Volumul de apă primit de acest apeduct nu a fost rvaluat de Frontinus, căci depindea de cantitatea care deriva din lacul Alsietinus şi apoi din lacul Sabatinus. Cu toate acestea, Frontinus a calculat că el furniza 16.300 mc/zi. Apa acestuia era distribuită în totalitate în locuri din afara zidurilor pe timpul lui Frontinus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu