marți, 2 august 2011

ROMA - APEDUCTUL AQUA ANIO NOVUS

Sub consulatul lui Marcus Aquila Iulianus şi Caius Nonius Asprens, în anul 38 e.N, împăratul Caligula a început construirea unui nou apedfuct. Frontinus a semnalat că Caligula a început şi apeductul Aqua Claudia, contrazicând pe Suetonius.
Lucrările au fost terminate într-o manieră somptuasă sub domnia împăratului Claudius, la calendele lui august (1 aug.) anul 52, sub consulatul lui Sylla şi Titianus, în acelaşi timp cu luctrările la apeductul Aqua Claudia. Costul celor două apeducte învecinate s-a ridicat la suma de 55.500.000 de sesterţi.
La început apa era captată din râul Anio, situat la răsărit de Roma. La construcţia lui, exista deja un apeduct ce purta numele de Anio. Din acest motiv apeductul cel nou s-a numit Aqua Anio Novus. El livra apă tulbure, căci râul din care capta apa traversa pământuri cultivate într-un teren gras, cu maluri friabile, râu un curs noroios şi tulbure, după cele relatate de Frontinus. De aceea s-a stabilit la începutul apeductului u bazin de decantare în care apa să stea şi să se limpezească. Apa râuşorului Anio provenea dintr-un lac cu apă foarte clară, dar care se tulbura pe parcurs datorită malurilor friabile atât vara cât şi iarna.
Apeductul Anio Novus, spre deosebire de apeductul Anio Vetus, îşi amesteca apa cu ale altor apeducte astfel că le diminua calitatea şi acelora. După reformele lui Frontinus, în urma deciziei împăratului Traianus, s-a încercat remedierea defectelor acestei ape, prin suprimarea preluării apei din râu şi amestecând apele din două, trei lacuri situate în amonte, lacuri create de Nero pentru vila sa de la Subiaco.
Apeductul are lungimea de 87 Km (58.700 paşi) dintre care 75 de Km în conducte subterane şi 14 Km pe lucrări aeriene, din care 3,4 Km pe substricţii şi arcade în apropiere de sursă şi 10,5 Km în apropiere de oraş. Ca şi Aqua Marcia şi Aqua Claudia, apeductul Anio Novus urma, la început, traseul râului din care îşi capta apa. Apoi el a urmat Via Latina pe cica 10 Km şi canalul său se găseşte suprapus peste cel al apeductului Aqua Claudia pe 13 Km înainte de Roma. Arcurile ating o înălţime  de 35 de metri (109 picioare). Unele dintre ele sunt încă vizibile în apropiere de Roma. El este cu numai 4 Km mai lung decât apeductul Aqua Marcia, cu toate că captează surse mult mai în amontr în valea lui Anio.

In plus, el era apeductul cel mai ridicat al oraşului în epoca lui Frontinus (47,52 metri), deci, fără a ţine cont de Aqua Traian şi de Aqua Alexandriana, el furniza apă în părţile cele mai înalte ale Romei, ca şi Aqua Claudia cu care se întâlnea în oraş. El trecea Porta Maggiore împreună cu Aqua Claudia, unde cele două lucrări încrucişau Aqua Marcia ce purta canalul de la Aqua Tepula. Apeductul Aqua Anio Novus se termina pe Esquilin, dincolo de Grădinile lui Pallas. Acest apeduct, unul dintre cele mai lungi din Roma, a fost şi cel care furniza cea mai multă apă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu