luni, 25 martie 2013

ROMA - AMFITEATRUL LUI STATILIUS TAURUS XXXX


               Amfiteatrul lui Statilius Taurus (Amphitheatrum Statilii Tauri) a fost primul amfiteatru permanent construit la Roma. El a fost edificat în anul 29 e.A în Câmpul lui Marte de către Titus Statilius Taurus din propria avere.
Statilius a deținut demnitatea de consul de două ori, cea de a doua oară împreună cu Augustus. Totodată s-a afirmat ca un mare general și ca politician de la începuturile perioadei imperiale, adunând o mare avere.
A inaugurat amfiteatrul cu o luptă de gladiatori. Drept mulțumire, romanii i-au recunoscut dreptul de a numi anual pe unul dintre pretori. Se presupune că Statilius a construit acest monument la cererea prietenului său Octavianus, viitorul Augustus. Acesta din urmă își încuraja prietenii bogați de a înfrumuseța orașul pe propria cheltuială.
Conform celor afirmate de Suetonius, împăratul Caligula (37-41 e.N) a organizat în arena amfiteatrului lupte de glaiatori, ceea ce a contrazis pe Dio Cassius, care considera că împăratul Caligula disprețuia acest amfiteatru.
Era un amfiteatru din piatră, dar cu o parte a sa executată din lemn, precum arena și gradenele superioare.
Amfiteatrul lui Statilius a fost total devastat pe timpul marelui incendiu din Roma, din anul 64 e.A, iar Nero a construit peste ruine un alt amfiteatru din lemn. Această informație a fost uneori respinsă, dar este cert că amfiteatrul lui Nero a existat în Câmpul lui Marte. In acela nu a permis ca nimeni să fie ucis, nici măcar criminalii. In schimb a organizat lupte ale unor sute de senatori și de cavaeri.
Localizarea precisă a amfiteatrului lui Statilius și apoi a lui Nero este incertă. A fost totuși localizat în partea de sud-vest a Câmpului lui Marte. Putea fi situat în fața insulei Tiberina, în apropiere de Circus Flaminius, sau putea fi mai la vest în apropiere de stadionul lui Domitianus. Conform părerii autorului modern Ernest Breton, resturile amfiteatrului au format mica ridicătură ocupată astăzi de piața Montecitorio, ceea ce ar însemna că el se afla la nord-est de Pantheonul lui Agrippa și de cele două amplasamente ale Obeliscului Montecitorio.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu