marți, 9 aprilie 2013

ROMA - BIBLIOTECA TEMPLULUI LUI AUGUSTUS DIN NORDUL PALATINULUI. XXXX


                     După moartea lui Augustus, Senatul a votat ridicarea unui templu în onoarea sa, pe locul casei natale, în nordul Palatinului. Livia, soția împăratului, și Tiberius, s-au însărcinat cu construcția templului, care nu s-a terminat decât târziu, în anul 38 e.N, sub domnia lui Caligula. Tiberius a decis să alăture templului o bibliotecă (Bibliotheca Templi Augusti sau Bibliotheca Novi Augusti), pe care a decorat-o cu o statuie colosală din bronz adusă din Sicilia. 
Templul lui Augustus și biblioteca erau situate în cartierul Velabrum, în spatele templului lui Castor și Polux și a basilicii Julia, la baza Palatinului. Acolo, cele două edificii au făcut parte dintr-un ansamblu al unor altor construcții al epocii Flaviilor, unit printr-o rampă cu platforma colinei Palatin.
Ansamblul format din templu și bibliotecă au ars într-un incendiu din timpul lui Vespasianus  și a fost reconstruit de Domitianus. Conform unei inscripții cărțile nu au repopulat în noul edificiu, decât în anul 101 e.N, când biblioteca a prins din nou viață.
Este posibil ca această bibliotecă să fi fost cea numită în sec.al 2-lea e.N, biblioteca palatului lui Tiberius (bibliotheca domus Tiberianae).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu