marți, 9 aprilie 2013

ROMA - BIBLIOTECA PORTICULUI OCTAVIEI XXXX


                   
La biblioteca amenajată pe Palatin, Augustus a adăugat rapid pe cea din Câmpul lui Marte, numită Biblioteca porticului Octaviei sau Biblioteca lui Marcellus. Folosind prada acumulată pe timpul războiului contra dalmaților, în anul 33 e.A. 
Augustus a construit un ansamblu de edificii organizate în jurul unui portic pe care l-a dedicat memoriei lui Marcellus, fiul surorii sale Octavia. Acest ansamblu, decorat cu opere din bronz și din marmură ale unor sculptori cu reputație, cuprindea o bibliotecă, divizată în două secțiuni, greacă și latină. Biblioteca a înființat-o Octavia Thurina Minor, sora lui Augustus, în anul 23 e.A. Stabilimentul a fosr îmbunătățit, la scurt timp după aceea, de către Caius Melissus cu ajutorul financiar al lui Caius Cilnius Maecenas, la sfârșitul primului secol din era antică.

Edificiul și lucrările din bibliotecă au suferit în incendiul din anul 80 e.N, sub domnia lui Titus. 
Deși  construită de familia imperială, această bibliotecă, îngrijită de niște sclavi publici (serui publici), a avut probabil un statut municipal, fiind administrată de oraș. Cărțile salvate au revenit în edificiul reconstruit sub Domitianus, apoi, după un nou incendiu, din anul 203 e.N, a fost reconstruită din nou sub Septimius Severus și sub Caracalla.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu