luni, 1 aprilie 2013

ROMA - TULLIANUM XXXX


                  Tullianum, obiectuiv numit astăzi și Inchisoarea Mamertină, a fost o străveche închisoare a Romei antice, acum situată sub biserica San Giuseppe dei Falegnami, în regio Capitoliu.
După tradiție, această închisoare a Romei a fost săpată la baza colinei Capitoliu în se.al 7-lea e.A, sub domnia regelui Ancus Marcius. Ea a afost mărită de regele Servius Tullius, de la care i s-ar putea trage și numele. Inchisoarea a fost din nou mărită sub împăratl Tiberius. Denumirea de Inchisoarea Mamertină s-a născut pe timpul evului mediu, fără a se cunoaște astăzi originea denumirii.

Era o închisoare subterană cu două nivele. Conform celor relatate de Sallustius : “ Ea are o sală joasă, numită Tullianum, care se afundă la douăsprezece picioare sub pământ. Aceasta este închisă de un zid gros și acoperită de o boltă de piatră. Este o celulă murdară, obscură, infectă, al cărei aspect are ceva înfricoșetor și oribil.Acest loc nu a servit decât ca loc de detenție, dar și de execuții. Jugurta și Sejanus au fost încarcerați aici până la execuție. Vercingetorix suferit aici șase ani până a apărut la Trimful lui Caesar, după care a fost executat. Cei mai mulți dintre prizonieri nu au rămas lung timp în această închisoare, fiind executați după numai câteva luni.

Conform tradiției catolice medievale, tot aici au fost deținuți apostolii Petru și Pavel. Apostolul Petru a fost eliberat de un înger și a botezat pe temnicerii săi cu apa dintr-un izvor pe care el l-a făcut să izbucnească din stâncă (desigur că acum s-a ovedit că acel izvor era mult mai vechi). In amintirea celor doi s-a amenajat un altar în sec.al 19-lea, cu toate că nimeni nu crede în acea poveste.
Placa care amintește de cele mai cunoscute 
personaje istorice care au suferit în Tullianum

Nimic, nici texte, nici amplasarea închisorii, nu permite confirmarea evenimentelor legate de vechimea și  de legendele catolice legate de această închisoare. Sala superioară, trapezoidală și boltită a fost construită din blocuri de tuf, ea este datată astăzi ca fiind realizată în sec.al 2-lea e.A.
O scară conduce la sala inferioară, realizată din peperino. Este circulară, cu cupolă retezată, atribuită fără îndoială timpului când a fost construită basilica Porcia, în 184 e.A. Numele de Tullianum nu poate fi legat de cel al regelui Servius Tullius, care a trăit cu trei secole înainte, așa că are origine necunoscută.
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu