marți, 26 martie 2019

ROMA - TEATRUL LUI MARCELLUS



Teatrul Marcellus (Theatrum Marcelli) a fost un teatru în aer liber, construit în ultimii ani ai Republicii Romane. La teatru, localnicii și vizitatorii puteau viziona spectacole de dramă și cântec. Astăzi, edificiul vechi din cartierul Sant'Angelo, Roma, oferă unul dintre cele mai populare și atractive locuri turistice ale orașului. Spațiul pentru teatru a fost eliberat de Iulius Cezar, asasinat înainte de începerea construcției. Lucrările teatrului au fost destul de avansate până în anul 17 e.A., astfel ca o parte a sărbătorii ludi saeculares a avut loc în cadrul teatrului. Construcția a fost terminată în anul 13 e.A. și a fost inaugurată oficial, în anul 12 e.A., de către Augustus.
Teatrul a avut un diametru de 111 m și a fost cel mai mare și mai important teatru din Roma antică, care putea să cuprindă între 11 000 și 20 000 de spectatori. Acesta a fost un exemplu impresionant de ceea ce urma să devină una dintre formele arhitecturale urbane cele mai răspândite ale lumii romane. Teatrul a fost construit în principal din tuf și beton confecționat cu pietre în modelul cunoscut sub numele de opus reticulatum, complet acoperit cu travertin alb. Cu toate acestea, este cea mai veche clădire databilă din Roma la care s-a folosit cărămida romană arsă. A constituit o nouă introducere a lumii și culturii grecești în lumea romană.
 Imagini pentru Teatrul lui Marcellus
Rețeaua de arcade, coridoare, tuneluri și rampe care au permis accesul în interiorul unor astfel de teatre romane au fost în mod normal ornamentate cu un ecran de coloane angajate cu semicapiteluri din cele trei ordine grecești, doric la bază, ionic în mijloc și corintic sus. Se crede că semicoloanele corintice au fost folosite pentru nivelul superior, dar acest lucru este incert, pe măsură ce teatrul a fost reconstruit și mutilat în Evul Mediu, înlăturând nivelul superior al scaunelor și coloanelor.
Ca și alte teatre romane în locații potrivite, a avut o deschidere prin care se putea admira cadrul natural, în acest caz insula de pe Tibru la sud-vest. Scena a fost înaltă și a crescut deasupra nivelului cavei ca și în alte teatre romane.
Teatrul a ieșit din folosință la începutul sec.al 4-lea și structura a servit drept carieră, spre exemplu pentru Pons Cestius, în 370 e.N. Cu toate acestea, statuile situate în interiorul clădirii au fost restaurate de Petronius Maximus în anul 421, iar structura rămasă a găzduit încă clădiri rezidențiale mici. In Evul Mediu timpuriu, teatrul a fost folosit drept cetate de către familia Fabii și apoi la sfârșitul sec.al 11-lea (când era cunoscută sub numele de Templum Marcelli), de către Pier Leoni și mai târziu de moștenitorii săi (Pierleoni). Aceasta a salvat complexul de distrugerea viitoare. Savelli a deținut-o în sec.al 13-lea. Mai târziu, în sec.al 16-lea, reședința Orsini, proiectată de Baldassare Peruzzi, a fost construită pe o parte din ruinele teatrului antic. Până în sec.al 19-lea, înălțarea străzii a înghițit aproape jumătate din parter.
Imagini pentru Teatrul lui Marcellus
Acum, etajele superioare sunt împărțite în mai multe apartamente, iar împrejurimile sale sunt folosite ca loc pentru concerte mici de vară. Portico d'Ottavia se află la nord-vest, pe un traseu care duce la ghetoul roman și la Tibru, la sud-vest.
În sec.al 17-lea, arhitectul englez Sir Christopher Wren a recunoscut explicit că proiectarea sa pentru Teatrul Sheldonian din Oxford a fost influențată de gravura lui Serlio privind Teatrul lui Marcellus.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu