marți, 26 martie 2019

ROMA - TEMPLELE DIN FORUM HOLITORIUM



Forumul Holitorium a fost locul unei piețe comerciale pentru legume, ierburi și ulei. Era "ciudat localizat" în afarĂ de Porta Carmentalis din Campus Martius, aglomerat între Forum Boarium și clădiri situate în preajma Circus Flaminius.
Patru temple din timpul Republicii făceau parte din complexul urbanistic al pieței. Primele două, cele mai vechi, au fost construite în timpul Primului Război Punic, primul fiind Templul lui Janus promis de Gaius Duilius după victoria sa în lupta navală de la Mylae cu cartagineenii, în 260 e.A. Un templu al Speranței a fost construit în curând de către Aulus Atilius Calatinus. Templul lui Juno a fost ridicat de Gaius Cornelius Cethegus, în 197 e.A., pentru victoria sa asupra galezilor insubrieni și dedicat doi ani mai târziu. Templul Pietas, care a fost dedicat în 181 e.A., a fost ulterior îndepărtat și relocat de Julius Caesar pentru a începe construcția Teatrului lui Marcellus.

In stânga Teatrul lui Marcellus
Sub actuala biserică San Nicola din Carcere se află ruinele a trei temple, stând alături, cu aceeași orientare și cu care se contura forumul Holitorium. In afară de unele urme din marmura restaurărilor ulterioare, fragmentele arhitecturale sunt lucrări republicane în travertin, tuf și peperino (decorate anterior în stuc). Cel central și cel mai mare dintre aceste temple era ionic, și a fost, probabil, cel al Speranței. Cel mai nordic templu este următorul ca dimensiune și tot ionic, și este presupus a fi templul lui Janus, care este menționat în sursele scrise și este, de obicei, datat în jurul anului 90 e.A. Este hexastil, peripteral. Spatele lui și a șase coloane, cu diametrul de 0,70 metri, sunt încă în picioare, construite în peretele bisericii. Cel mai sudic templu este cel mai mic și doric, probabil cel al lui Juno Sospita.
In general ruinele au fost încorporate și se află sub biserică (posibil după ce au fost încorporate într-o închisoare, numită carcere, (ceea ce înseamnă închisoare). Alte resturi ale templelor se află sub și în jurul Bisericii Sant'Omobono.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu