joi, 21 martie 2019

ROMA - VIA TIBURTINA - VALERIA



Via Tiburtina a fost un drum vechi care conducea spre est-nord-est, de la Roma la Tivoli (fostul, Tibur) și apoi spre Pescara (fostul, Aternum).

A fost construită de consulul roman Marcus Valerius Maximus în jurul anului 286 e.A. și ulterior a fost prelungită pe teritoriile Marsi și Aequi, în zona Abruzzo, ca Via Valeria. Lungimea sa totală a fost de aproximativ 200 km de la Roma până la Aternum (modernul oraș Pescara). A ieșit din Roma prin Zidul Aurelian la Porta Tiburtina și prin Zidul Servian pe la Porta Esquilina.
Podul Lucano, cu mormântul lui Plautius Lucanus, desen  c. 1840
Istoricii afirmă că Via Tiburtina trebuie să fi apărut ca o potecă lată în timpul înființării Ligii Latine. Deși după aceea a devenit o arteră importantă, prima porțiune a Via Tiburtina și-a păstrat întotdeauna denumirea inițială de Via Valeria, Numele de Tiburtina se aplica numai porțiunii de drum de dincolo de Tibur. Este dificil să se determine ultima porțiune a cursului Via Tiburtina de la Albulae Aquae la Tibur. Un drum de stat cu același nume există astăzi și urmează aceeași cale.
Există rămășițele mai multor poduri romane de-a lungul drumului, inclusiv Ponte Lucano și Ponte Mammolo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu