sâmbătă, 9 iulie 2011

MONUMENTE - GUATEMALA - Ruinele Tikal

Tikal reprezinta unul dintre cele mai mari situri arheologice si centre urbane ale civilizatiei pre-columbiene Maya. Este amplasat in regiunea arheologica a Bazinului Teten, in nordul Guatemalei. Acest sit uluitor face perte din Parcul National guatemalez Tikal, iar in 1979 a fost declarat Patrononiu Mondial UNESCO.

Tikal a fost unul dintre marile centre culturale si demografice mayase. Desi arhitectura monumentala a sit-ului dateaza din secolul IV e.A, Tikal si-a atins apogeul in Perioada Clasica, intre anii 200 si 900 e.N., timp in care locul domina regiunea Maya din punct de vedere politic, economic si militar, interactionand cu alte regiuni de pe teritoriul Mesoamericii, cum ar fi Teotihuacan, din centrul Mexicului.



Exista, de asemenea, teorii conform carora Tikal a fost chiar cucerit de catre Teotihuacan in secolul IV e.N. Incepand cu Perioada Clasica Tarzie, nu s-au mai construit monumente importante in Tikal si exista dovezi conform carora palatele cele mai marete ar fi fost incendiate. Aceste evenimente au fost asociate cu un declin gradual al civilizatiei de aici, culminand cu abandonarea orasului pana la finele secolului al X-lea e.N.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu