sâmbătă, 9 iulie 2011

MONUMENTE - SIRIA - Ruinele cetăţii Palmyra

In inima desertului sirian este ascunsa Palmyra, descrisa adesea ca mireasa desertului. Magnificele sale ramasite povestesc istoria eroica a locului din timpul domniei Reginei Zenobia.
Oaza, aşa cum este uneori denumită, se afla in apropierea unui izvor de apa caldă, numit Afqa, un popas ideal pentru caravanele ce calatoreau între golful Persic şi Al-Sham (Siria, Liban, Palestina) ţi Asia Mică, pentru a face comerţ cu mătase şi mirodenii din China şi restul orientului asiatic spre Mediterana. Locaţia strategică a Palmyrei şi prosperitatea ei au atras interesul romanilor, care au preluat controlul oraşului în primul secol al erei noi.



Destinul regatului deşertic al Palmyrei nu a fost însă mai bun decât cel al reginei sale. Zenobia a fost înfrântă şi luată în captvitate la Roma, prinsă în lanţuri, unde s-a şi sinucis prin otravire, în timp ce oraşul sau cădea prada distrugerii si jafului. Arheologii lucrează încă la excavari în acest loc pentru a dezgropa palatul reginei, care a fost distrus de romani şi înlocuit cu o bază militară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu