sâmbătă, 9 iulie 2011

MONUMENTE - PERU - Machu Picchu

Cea mai faimoasa dintre ruinele incase, Machu Picchu, pare suspendata intre munti si este, adesea, invaluita in ceata. Aflat in apropierea Vaii Urubamba, sacra pentru civilizatia Inca, orasul-ruina este incantator, atat gratie privelistii oferite cat si ideii ca este aproape "virgin" din punct de vedere al intrebuintarii, incasii neapucand sa se foloseasca nici macar de fantana sapata aici.



Machu Picchu a fost construit la jumatatea secolului al XV-lea, dar, de vreme ce existenta lui nu a fost documentata de conquistadorii spanioli, care au cercetat regiunea prin anii 1530, este greu de spus care era cu exactitate scopul orasului. Multe dintre ruinele de aici prezintă trăsături ceremoniale, motiv pentru casre unui specialişti consideră construcţia un sanctuar religios.
Este foarte probabil ca locul sa fi fost deja abandonat inaintea invaziei spaniole, altfel avand sa fie mentionat in rapoartele invadatorilor referitoare la civilizatia Inca. Incasii nu aveau sisteme de scriere si nu au lasat, deci, niciun fel de asemenea izvoare, motiv pentru care arheologii au fost nevoiti sa imbine fragmente de indicii care sa explice motivele pentru care Machu Picchu a fost construit, carui scop servea si de ce a fost abandonat atat de curând.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu