marți, 5 iulie 2011

GEOGRAFIA - CURIOZITĂŢI - CELE MAI FASCINANTE GĂURI ÎN TERRA - Poarta iadului - Darvaza (Turkmenistan)

In mijlocul desertului Karakum din Turkmenistan, zona bogata in gaze naturale, craterul Darvaza sau "Poarta iadului" cum i se mai spune, arde ca o torta, flacarile sale putand fi reperate in timpul noptii de la kilometri distanta. Imensa groapa nu este nici pe departe o creatie a naturii, ci un accident al prospectiunilor miniere sovietice din anii '50. In 1971, operatiunile de forare au provocat o prabusire a unei caverne, ducand astfel la crearea unui crater cu diametrul de 60 m si o adancime de 20 m. Sonda a fost incendiata pentru eliminarea gazelor toxice, dar arde fara intrerupere de-atunci incoace.
Localnicii au numit-o poarta „Poarta catre Iad” si, la o prima vedere, imensul crater aprins din Turkmenistan, din apropierea orasului Darvaz, are toate atributele pentru a fi asemanat cu mitologica poarta catre lumea subpamanteana. Nimeni nu stie unde duce si, de 40 de ani, craterul nu a putut fi explorat niciodata. In schimb, numarul turistilor care se inghesuie sa admire minunea creste de la an la an.
Totul a inceput in urma cu 40 de ani, atunci cand o echipa de geologi sovietici, forand in cautarea zacamintelor de gaze naturale, a descoperit intamplator o uriasa caverna subterana. Atunci, toate echipamentele de forare a fost inghitite de prabusirea terenului iar din pamant s-au ridicat cantitati uriase de gaz.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu