marți, 5 iulie 2011

GEOGRAFIA - LOCURI PERICULOASE - Polul Inghetat - Verkhoyansk, Rusia

Un monument pe care sta scris "Polyus Cholada", varianta in rusa a formulei "Polul Frigului", marcheaza intrarea in orasul Verkhoyansk. In frigida taiga, la o distanta de aproape 5.000 de kilometri de Moscova, adanc in inima Siberiei, se afla aceasta asezare congelata: cel mai vechi oras de deasupra Cercului Arctic. De mai bine de trei secole, siberienii locuiesc constant aici, infruntand cu barbatie ierni nesfarsite pe malurile inghetate ale Raului Yana, complet congelat timp de noua luni pe an.

In prezent, aproximativ 1.500 de oameni isi duc existenta cotidiana in Verkhoyansk, cel mai rece oras al lumii. Intre septembrie si martie, orasul se bucura de sub cinci ore de lumina solara zilnic (in decembrie si ianuarie aceasta aproape nu exista). Temperaturile hibernale scad pana la -40 si chiar pana la -50 de grade Celsius.


Cea mai scazuta temperatura inregistrata vreodata a fost de -67 de grade Celsius, si s-a intamplat spre finalul secolului al XIX-lea. In zilele noastre, orasul incearca sa atraga "turisti amatori de extrem, aplecati spre frigul intens". Totusi, pentru mult timp in istoria lui, Verkhoyansk a reprezentat o destinatie de exil, folosita initial de tari, si mai apoi de sovietici, pentru oameni indezirabili regimului. In secolul XX, populatia orasului a atins un maxim absolut de 2.500 de rezidenti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu