marți, 5 iulie 2011

GEOGRAFIA - LOCURI PERICULOASE - Capitala mondiala a uraganelor - Grand Cayman

Instrumentul MODIS de la bordul satelitului Aqua al NASA a capturat o imagine color senzationata a uraganului Ivan pe cand ochiul acestuia se afla deasupra Insulelor Cayman, pe 13 septembrie 2004. Insulele Cayman, un teritoriu britanic situat la 240 kilometri de Cuba, sunt cel mai bine cunoscute ca terenul de joaca tropical al iubitorilor de sampanie si caviar, care vin in insule pentru plajele virgine si apa oceanului limpede precum cristalul, dar si in virtutea legislatiei finaciare foarte relaxate.

Totusi, mai putin tentanta ramane reputatia de "capitala mondiala a uraganelor" pe care o au aceste locuri. Conform paginii web de monitorizare a furtunilor tropicale hurricanecity.com, Grand Cayman, cea mai mare dintre cele trei insule Cayman, este lovita sau maturata de cel putin un uragan o data la fiecare 2,16 ani, mai frecvent decat orice alta zona din bazinul atlantic. Din anul 1871, 64 de furtuni au ravasit formatiunea calcaroasa de joasa altitudine, adesea cu urmari catastrofale.



In 2004, uraganul Ivan, o furtuna de categoria 5, cu viteze ale vantului atigand 240 km/h, a abatut precipitatii apocaliptice asupra insulei Grand Cayman. A urmat, apoi, asaltul unor valuri inalte de trei metri, care au scufundat un sfert din insula. Un procent estimativ de 70% dintre cladirile de aici a fost distrus, iar cei 40.000 de locuitori pe care acestea ii gazduiau au ramas pret de mai multe zile fara energie electrica si fara apa potabila.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu