marți, 5 iulie 2011

GEOGRAFIA - LOCURI PERICULOASE - Insulele Efemere - Maldive

Insulele Maldive sunt un loc atat de periculos incat Mohamed Nasheed, presedintele republicii din 2008, si-a ales ca scop principal al mandatului sau strangerea de fonduri necesare finantarii relocarii intregii populatii insulare. Maldivele reprezinta o confederatie de 1190 de insule si atoli din Oceanul Indian. Punctul de maxima altitudine al Maldivelor se inalta putin peste 1,8 metri si, candva in viitorul nu foarte indepartat, este probabil ca acestea sa fie complet inghitite de apele tot mai expansive ale oceanului.

O estimare din 2005 a United States Geological Survey, facuta ca urmare a valului tsunami adus pe tarmurile Oceanului Indian in 2005, a decretat Maldivele drept una dintre cele mai tinere mase de pamant ale lumii, adaugand ca nu le este menit sa aiba o viata prea indelungata deasupra apelor. Potrivit raportului, insulele "ar trebui considerate elemente efemere prin timpul geologic".



Conform spuselor presedintelul Nasheed, locuitorii insulelor Maldive vor fi bine sustinuti in a-si gasi un loc de trai in alta parte - India si Sri Lanka au fost deja sugerate ca potentiale refugii. Evenimente recente ii susin decizia de a investi banii castigati prin turism in fonduri de relocare: tsunami-ul din 2004, care a maturat insulele, a facut 10% din teritoriul tarii nelocuibil. Atunci, din cei 300.000 de cetateni ai Maldivelor, o treime a ramas pe drumuri, si peste 80 de oameni au murit. De asemenea, in 1987, in perioada asa-numitelor "fluxuri regale", capitala Male, un oras insular intins pe o suprafata de 2,6 kilometri patrati, a fost complet inundata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu