marți, 5 iulie 2011

GEOGRAFIA - LOCURI PERICULOASE - Lacul african al mortii - Lacul Kivu, Republica Democrata Congo/Rwanda

Lacul Kivu, amplasat pe granita dintre Republica Democrata Congo si Rwanda, este unul dintre Marile Lacuri ale Africii. Adanc sub suprafata acestuia de 7.000 de kilometri patrati, zac 65 de milioane de metri cubi de gaz metan, laolalta cu 250 de kilometri cubi de dioxid de carbon, prinse sub lac, sub presiunea apei si a pamantului. Daca ar fi eliberate din adancuri, toate aceste gaze ar putea raspandi un nor al mortii asupra a peste doua milioane de africani care traiesc in bazinul lacului Kivu.

Precedentul care alimenteaza o ingrijorare serioasa in acest sens rezida intr-o pereche de evenimente petrecute in anii '80 in cazul a doua alte lacuri africane, avand compozitii chimice similare. In 1984, 37 de oameni au decedat in jurul lacului camerunez Monoun, intr-o eruptie de dioxid de carbon. Trei ani mai tarziu, din lacul Nyos, aflat tot in Camerun, 80 de metri cubi de CO2 au fost eliberati. Ulterior, 1.700 de persoane au decedat ca urmare a expunerii la gazul toxic.


Aceste incidente au fost aparent cauzate de activitatea vulcanica de sub lacuri, care ar fi declansat eliberarea gazului mortal. O activitate asemenatoare se pare ca exista si sub lacul Kivu, multi geologi afirmand ca aceasta zona ar fi urmatoarea pe lista. Un raport al Programului de Mediu al Natiunilor Unite a numit cele trei lacuri "Lacurile Ucigase ale Africii", mentionand ca lacul Kivu este motiv de "ingrijorari serioase".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu