marți, 5 iulie 2011

GEOGRAFIA - LOCURI PERICULOASE - Furtunile Perfecte din Haiti - Gonaives, Haiti

Intai a venit furtuna tropicala Fay, pe 16 august. O saptamana mai tarziu, uraganul Gustav a lovit naucitor. In succesiune rapida, au urmat urganele Hanna si Ike. Pe parcursul unei singure luni de zile, orasul de coasta Gonaives, unul dintre cele mai mari cinci orase haitiene, s-a gasit devastat de patru cicloane tropicale distrugatoare. Dupa ce ultima furtuna a trecut, Gonaives a fost practic aruncat in mare. Mare parte a orasului a fost ingropata sub noroi sau scufundat in apa murdara cu adancimea de pana la 3,5 metri in unele locuri. Numarul de morti s-a apropiat de 500.

Dar furtunile din august pana in septembrie 2008 nu au fost cele mai mortale din istoria recenta a orasului Gonaives. In 2004, orasul cu 104.000 de locuitori a incasat din plin efectele mortale ale urganului Jeanne. Trei mii de haitieni au decedat atunci cand furtuna de cateogoria a 3-a a lovit insula.



Ce anume face ca Gonaives sa fie atat de susceptibil distrugerii prin uragan? Exceptand pozitionarea in zona de coasta din Golful Gonave, din Caraibele, predispus loviturilor ciclonice, Gonaives se odihneste pe un abrupt platou inundat de unde apa se scurge atunci cand raurile se umfla. Mai mult, haitienii se bazeaza pe lemn pentru a obtine carbune, principala lor sursa de combustie, iar acest fapt a condus la despaduriri masive ale dealurilor dimprejurul orasului. Ca rezultat, atunci cand ploua, dealurile care inconjoara Gonaivesul aluneca la vale si gramezi de namol aproape ingroapa orasul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu