marți, 5 iulie 2011

GEOGRAFIA - LOCURI PERICULOASE -Coridorul de tornade I-44 - Oklahoma City/Tulsa, Oklahoma

Peste un milion de oameni locuiesc in limitele coridorului interstatal 44, aflat intre Oklahoma City si Tulsa, cele mai populate zone metropolitane ale statului american Oklahoma. In fiecare primavara, atunci cand aerul rece si uscat al Muntilor Stancosi coboara spre platourile mai joase, iar aerul cald si umed dinspre Coasta Golgului urca spre nord pentru a-l intalni, oamenii care locuiesc pe parcursul acestui traseu, denumit local Aleea Tornadelor, se pregatesc pentru sezonul uraganelor.

Din 1890 si pana astazi, peste 120 de tornade au lovit Oklahoma City si zona dimprejurul sau, care adaposteste, in prezent, aproximativ 700.000 de persoane. Pe 3 mai 1999, o puzderie de 70 de tornade s-a abatut asupra statelor Oklahoma, Kansas si Texas. Cateva dintre cele mai destructive furtuni au rascolit atunci Oklahoma City, provocand distrugerea a 1.700 de case si deteriorarea altor 6.500. Chiar si cu posibilitatile moderne de predictie si cu sistemele de avertizare din timp, 40 de oameni au murit atunci cand un ciclon F-5 a maturat Oklahoma City. In adaos la pierderile de vieti omenesti, aceasta etalare a fortelor naturii a cauzat distugeri in valoare de peste un miliard de dolari.



Din 1950, cea mai indelungata perioada in care zona coridorului I-44 nu a fost lovit de o tornada este de cinci ani - din 1992 pana in 1998. Ca o revansa a acestui repaus, in cele 11 luni care au urmat acestei perioade, 11 tornade au lovit naprasnic. Pentru numai alte trei perioade in ultima jumatate de secol au trecut mai mult de doi ani in Oklahoma City fara tornade.

La nord-est de acest oras, de-a lungul aceluiasi traseu "tornado-fil", se afla Tulsa, care a avut parte, la radul sau, de o portie seriosa de devastari sub furtunile Aleii Tornadelor. Intre 1950 si 2006, 69 de tornade au ravasit orasul cu o populatie de 590.000 de locuitori, desi niciuna nu a avut urmari la fel de devastatoare ca cele ale mortalei furtuni petrecuta in 1999 in Oklahoma City. Dar, din pricina geografiei sale, orasul fiind situat de-a lungul malurilor raului Arkansas, si deci construit deasupra unei serii extinse de mici estuare, Tulsa este in mod particular vulnerabila dinainte ploilor care acompaniaza furtunile din Oklahoma. Inundatii majore din 1974, 1976 si 1984 au cauzat pagube in valoare de sute de mii si milioane de dolari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu