marți, 5 iulie 2011

GEOGRAFIA - LOCURI PERICULOASE - Muntele de Foc - Muntele Merapi, Indonezia

Chiar si in cele mai linistite perioade, vulcanul Merapi, din insula Java, fumega. Fumul se inalta continuu din furnal, pana la 3.000 de metri in cer. "Muntele de Foc", asa cum este tradusa denumirea monumentului natural, a erupt de aproximativ 60 de ori in ultimele cinci secole, cel mai recent in 2006.

Inainte de acest episod, o eruptie din 1994, a ejectat un nor letal de gaz fierbinte, care a ars de vii 60 de oameni. De asemenea, in anul 1930, mai mult de 1.000 de oameni si-au gasit sfarsitul, atunci cand Merapi a improscat cu lava pe o suprafata de aproximativ 20 de kilometri patrati in jurul bazei vulcanului, carnagiul fiind produs din pricina faptului ca prea multi oameni locuiau mult prea aproape de munte.



Totusi, in ciuda acestei istorii insangerate, aproximativ 200.000 de sateni locuiesc astazi pe o raza de 6-7 kilometri distanta fata de Merapi. Ei nu sunt singurii indonezieni care isi forteaza norocul in proximitatea vulcanilor activi - se estimeaza ca 120 de milioane dintre cei 136 de milioane de rezidentii Java isi duc vietile la baza a 22 de vulcani activi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu