marți, 5 iulie 2011

GEOGRAFIA - DEŞERTURI - Atacama, în Peru

Atacama


Cercetătorii de la NASA se folosesc de peisajul lui pentru a testa instrumente menite să fie trimise pe Marte, pentru descoperirea altor forme de viaţă. Atacama, una dintre zonele cele aride de pe planeta, este caracterizat de o puternică diferenţă de temperatură între zi şi noapte: ziua se înregistrează 30°C, iar odată cu căderea întunericului, temperaturile scad drastic, până in jur de 0°C.
Populaţia este foarte rară. Oraşele existente au fost construite in jurul oazelor naturale, precum satul San Pedro, fondat pe la anul 1450, unde astazi traiesc circa 5.000 de persoane. După cum numele o sugerează, Valea Lunii, regiunea la vest de San Pedro, i seamana izbitor cu suprafaţa Lunii, graţie depozitelor de sare care dau solului o culoare albă şi o consistenţă "lunara".
Unii cercetători sunt convinşi că o bună parte din această regiune nu a mai fost atinsă de o picătură de ploaie de 100 de ani.
Lipsa aproape totală a norilor, atmosfera uscată, cota înaltă şi populaţia redusă fac din Atacama locul ideal pentru studiile astronomice. De altfel, în acest deşert există două observatoare: La Silla Observatory şi Paranal Observatory.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu