marți, 5 iulie 2011

GEOGRAFIA - LOCURI PERICULOASE - Cutia cu nisip a Chinei - tinutul Minquin, China

Incorsetata de doua deserturi expansive, oaza candva fertila care a fost Tinutul Minqin, din nord-vestul provinciei chineze Gansu, are, la propriu, zilele numarate. Dublul ghinion al unei secete lungi de o decada si devierea, in amonte, de la cursul fiersc a raului Shiyang, au obligat zona Minqin sa se descompuna inspre desertul Tengger, care se apropie dinspre sud-est, si inspre desertul Badain Jaran, ce "ataca" de la nord-vest.

In total, din 1950, cele doua deserturi au inghitit mai bine de 250 de kilometri patrati din teritoriul Minquin-ului. Interesant este ca, in acelasi interval, populatia locului a crescut de la 860.000 de oameni la peste doua milioane. Din anul 2004, deserturile au avansat cate zece metri anual. Cu peste 130 de zile cu furtuni de nisip in fiecare an, incetinirea ratei acestui avans este putin probabila.


Confruntat cu o desertificare accelerata, guvernul chinez a demarat relocarea fermierilor dezradacinati, avand in vedere ca terenurile arabile din regiune s-au diminuat cu peste 750 de km patrati, de la 930 kmp la mai putin de 155 kmp.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu