duminică, 29 mai 2011

IMPRESII ALE FELDMAREŞALULUI VON MACKENSEN

August von Mackensen a transmis prime impresii despre viaţa in Bucureştiul inceputului de secol XX din poziţia de sef al ocupaţiei germane (din decembrie 1916 până în noiembrie 1918 feldmaresalul a fost guvernatorul României, controlată de Puterile Centrale):

Feldmareşal von Mackensen
        "Există în Bucuresti delicatese admirabile, care în Germania şi Austria nu mai sunt cunoscute decât din auzite... Ce nu se poate cumpara cu 3 lei ! O farfurie cu salată savuroasă, cu friptură rece, cârnaţi, rinichi şi creier, foarte gustat aici, o minunată pâine albă pufoasă, cu un vin local magnific, din care trebuie băut cât se poate. O placintă cu mere şi brânză cu unt încheie, de obicei, masa. Inimaginabil de minunat: în România au încă săpun veritabil fară argilă si parfumat. Se găseşte la fiecare colţ de stradă cu o jumatate de leu."
Şi cucoanele de la Bucuresti au parte de o descriere plastică:
         "Femeile au piciorul mai puţin acoperit decât la Pesta şi la Viena şi par puţin impresionate de înfrangerea patriei (...) Bătranul feldmaresal (avea 68 de ani când a ajuns la Bucuresti) a vorbit şi despre "inclinatia doamnelor din Bucuresti de a se arăta pe stradă cu mari decolteuri, mâneci şi ciorapi transparenţi şi cât mai puţin îmbracate".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu