sâmbătă, 9 iulie 2011

MONUMENTE - MEXIC - Palenque

Ruinele din Palenque se numara printre cele mai importante situri arheologice mayase din Mexic si America Centrala. Dispus de-a lungul unei terase ce domina campia de coasta a Golfului Mexic, Palenque se pierde în luxurianta pădure tropicală a munţilor Tumbala din Chiapas, Mexic.  Desi analizele efectuate pe resturile de vase ceramice demonstreaza ca regiunea a fost ocupata inca din anul 100. i.Hr., majoritatea cladirilor care pot fi admirate astazi au fost construite in intervalul dintre secolele VI si X d.Hr. Cel mai insemnat conducator al orasului-stat Palenque a fost Pacal, care a preluat fraiele puterii in 603 d.Hr. si a inceput boom-ul arhitectural al constructiilor inovatoare, cladiri care au rezistat de-a lungul timpului si dupa domnia de 68 de ani a lui Pacal.



Unul dintre cele mai impresionante proiecte ale locului a fost Palatul. Zidurile si acoperisurile acestuia sunt ornate cu tencuiala de rigips gravata, care ilustreaza ceremoniile si activitatile conducatorilor si pe cele ale zeilor, oferindu-le observatorilor moderni o imagine introspectiva asupra vietii si credintei Maya.

O alta structura maginifica, Templeul Inscriptiilor, contine tablete cu glife ce evoca istoria ancestrala a liderilor de demult. Adevarata recompensa a unei calatorii in Palenque este desfatarea in misterul intrebarilor fara raspuns ce se ridica, in ceata diminetii, dintre structurile ruinelor antice. Numai 34 din cele 500 de cladiri construite in Palenque au fost excavate pana astazi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu