marți, 19 aprilie 2011

ROMA V - TERMELE LUI AGRIPPA

Au fost ce le vechi terme publice romane. Construite, la început, numai pentru folosință privată, au fost lăsate prin testament poporului roman, astfel că au devenit publice. Ele au devenit primele astfel de stabilimente tratate în mod monumental. Au fost construite pe timpul domniei lui Augustus, de căre cel mai bun prieten și ginere al împăratului, Marcus Vipsanius Agrippa, între anii 25-19 e.A. Au fost plasate pe Câmpul lui Marte, între Pantheon și Teatrul lui Pompeius, la nord de Largo Argentina.
Nu au mai rămas decât structuri murale ale unei mari săli circulare, tăiată astăzi de Via della Ciambella. Aceste terme au putut funcționa atunci când s-au terminat lucrările la apeductul  Aqua Virgo.
Edificiul avea zidurile și pavimentul aceperite cu marmură prețioasă. El avea dimensiuni de 100 de metri lărgime (est-vest) și 120 de metri lungime.
Planul său este cunoscut datorită planului din marmură executat pe timpul lui Septimius Severus, în sec.al 3-lea e.N, plan cunoscut sub numele Forma Urbis. Ca în toate edificiile termale străvechi, încăperile erau organizate neregulat în jurul unei mari săli circulare, o etuvă cu cupolă al căei diametru intern se apropia de 25 de metri.
De la Plinius cel Bătrân se știe că Agrippa ornase caetierul cu 300 de statui. Statuia Apoxyomenes de Lysippes, fusese așezată în fața termelor, iar astăzi se află în Muzeul Vaticanului.
In imediata apropiere a termelor, spre apus, se realizase un lac artificial, numit Stragnum Agrippae, alimentat tot de Aqua Virgo. Lacul era înconjurat de un portic, porticul Bonus Eventus. Astăzi locul este ocupat de biserica Santa Maria in Monterone, Lacul a fost reprezentat în Forma Urbis și este probabil să fi fost utilizat ca piscină a termelor.
            In raport cu termele construite ulterior, precum cele ale lui Traianus sau Caracalla, nu era amenajat un teren sportiv împrejur, Primele terme aveau mai puține încăperi, sau spații și nu urmăreau  simetria, urmând  un plan alungit.

Vas de granit roșu de Egipt
            Intre Termele lui Agrippa, Porticul Argonauților și Pantheon se ridica basilica lui Neptun, anexă necesară pieții publice. Imprejurimile Termelor lui Agrippa ofereau romanilor o oază de frumusețe și liniște.
Din aceste terme s-a găsit de curând un mare vas din granit egiptean roșu, folosit astăzi drept vas al unei fântâni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu