Nu au mai rămas decât structuri murale ale unei mari săli circulare, tăiată astăzi de Via della Ciambella. Aceste terme au putut funcționa atunci când s-au terminat lucrările la apeductul Aqua Virgo.
Planul său este cunoscut datorită planului din marmură executat pe timpul lui Septimius Severus, în sec.al 3-lea e.N, plan cunoscut sub numele Forma Urbis. Ca în toate edificiile termale străvechi, încăperile erau organizate neregulat în jurul unei mari săli circulare, o etuvă cu cupolă al căei diametru intern se apropia de 25 de metri.
De la Plinius cel Bătrân se știe că Agrippa ornase caetierul cu 300 de statui. Statuia Apoxyomenes de Lysippes, fusese așezată în fața termelor, iar astăzi se află în Muzeul Vaticanului.
In imediata apropiere a termelor, spre apus, se realizase un lac artificial, numit Stragnum Agrippae, alimentat tot de Aqua Virgo. Lacul era înconjurat de un portic, porticul Bonus Eventus. Astăzi locul este ocupat de biserica Santa Maria in Monterone, Lacul a fost reprezentat în Forma Urbis și este probabil să fi fost utilizat ca piscină a termelor.
In raport cu termele construite ulterior, precum cele ale lui Traianus sau Caracalla, nu era amenajat un teren sportiv împrejur, Primele terme aveau mai puține încăperi, sau spații și nu urmăreau simetria, urmând un plan alungit.
Vas de granit roșu de Egipt |
Din aceste terme s-a găsit de curând un mare vas din granit egiptean roșu, folosit astăzi drept vas al unei fântâni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu